BP: Πτώση 21% στα κέρδη από την αδυναμία των τιμών πετρελαίου

BP: Πτώση 21% στα κέρδη από την αδυναμία των τιμών πετρελαίου

Πτώση 21% στα κέρδη σε ετήσια βάση εμφάνισε ο βρετανικός κολοσσός πετρελαίου BP, λόγω της αδυναμίας των τιμών του μαύρου χρυσού και του φυσικού αερίου, ξεπερνώντας ωστόσο τις εκτιμήσεις των αναλυτών και ανακοινώνοντας μέρισμα αυξημένο 2,4% σε σχέση με πέρυσι. 

Ειδικότερα, για το σύνολο του 2019 η BP ανακοίνωσε κέρδη κόστους αντικατάστασης (μέγεθος αντίστοιχο με τα καθαρά κέρδη των αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών) 10 δισ. δολαρίων, από 12,7 δισ. δολάρια το 2018, με τους αναλυτές να αναμένουν κέρδη της τάξης των 9,7 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Σε επίπεδο τέταρτου τριμήνου, η BP εμφάνισε ζημιές αντανακλώντας το αδύναμο περιβάλλον στην ενεργειακή αγορά. Συγκεκριμένα, οι ζημιές στο δ΄τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 4 εκατ. δολάρια, ενώ την ίδια περίοδο του 2018 είχε παρουσιάσει κέρδη 2,72 δισ. δολαρίων. Παράλληλα, τα έσοδα το τελευταίο τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκαν στα 71,12 δισ. δολάρια, μειωμένα από τα 75,68 δισ. δολάρια.

Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε τη διανομή μερίσματος ύψους 10,5 σεντς ανά μετοχή.

«Η BP έχει καλές επιδόσεις, με ασφαλείς και αξιόπιστες λειτουργίες, συνεχιζόμενη στρατηγική πρόοδο και ισχυρή ρευστότητα», ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Bob Dudley. 

«Μετά από σχεδόν δέκα χρόνια, αυτό είναι το τελευταίο μου τρίμηνο ως CEO. Είμαι περήφανος που παραδίδω μια ασφαλέστερη και ισχυρότερη BP στον Bernard και την ομάδα του», πρόσθεσε ο ίδιος, αναφερόμενος στον Bernard Looney, ο οποίος ανήκει στη διοικητική ομάδα της BP από το Νοέμβριο του 2010 και πλέον θα αναλάβει τα ηνία της εταιρείας.