Βουτιά άνω του 5% καταγράφει η μετοχή της BHP Billiton

Βουτιά άνω του 5% καταγράφει η μετοχή της BHP Billiton

Πτώση μεγαλύτερη του 5% κατέγραφαν σήμερα οι μετοχές της BHP Billiton, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα της επταετίας, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βραζιλίας ότι σχεδιάζει να καταθέσει αγωγή κατά της μεταλλευτικής εταιρίας και των εταίρων της για 20 δισεκ. ρεάλ (5,2 δισεκ. δολάρια) για την κατάρρευση φράγματος.

Το φράγμα, που συγκρατούσε απόβλητα από το μεταλλείο του Σαμάρκο στην νοτιοανατολική Βραζίλια, υποχώρησε στις 5 Νοεμβρίου, μολύνοντας ένα ποταμό και σκοτώνοντας τουλάχιστον 13 άτομα.

Η ομοσπονδιακή και οι πολιτειακές κυβερνήσεις της χώρας ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι σχεδιάζουν να κινηθούν δικαστικά κατά των ιδιοκτητών του μεταλλείου, της BHP και της βραζιλιάνικης μεταλλευτικής εταιρίας Vale, διεκδικώντας αποζημίωση, κάτι που ενδεχομένως να γίνει ίσως και σήμερα.

Στις 12:45 ώρα Ελλάδας, η μετοχή της BHP στο Λονδίνο υποχωρούσε κατά 5,6% καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες ανάμεσα στις ευρωπαϊκές μετοχές blue chip. Η εταιρία ανακοίνωσε ότι δεν έχει ακόμα ενημερωθεί επισήμως για κάποια νομική ενέργεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ