«Βουτιά» 9% για το πετρέλαιο

«Βουτιά» 9% για το πετρέλαιο

Με πτώση 9% έκλεισε η τιμή του αργού καθώς παρά την διαφαινόμενη επί της αρχής συμφωνίας μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας για μείωση της παραγωγής, η οποία είχε οδηγήσει ενδοσυνεδρικά τις τιμές σε ράλι ως και 12%, οι επενδυτές δεν φάνηκε να καθησυχάζονται.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο παραδόσεως Μαΐου για το αμερικανικό West Texas Intermediate ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 9,29% ή 2,33 δολάρια και έκλεισε στα 22,76 δολάρια, παρότι στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας κινήθηκε με θετικό πρόσημο αν και μετά την αναφορά του Reuters για επίτευξη συμφωνίας στον OPEC+, έφτασε μέχρι τα 28,36 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο άνω του 12%.

Παρόμοια εικόνα και για το ευρωπαϊκό Brent, που ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 4,5% στα 31,35 δολάρια το βαρέλι, έχοντας φτάσει ενδοσυνεδριακά ως και τα 36,40 δολάρια/βαρέλι.

Οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί για το εάν η περικοπή που θα αποφασιστεί τελικά θα είναι αρκετά μεγάλη ώστε να σταθεροποιηθεί η αγορά που έχει πληγεί από το γενικευμένο lockdown εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Επί της αρχής συμφωνία Ρωσίας-Σ. Αραβίας για μείωση της παραγωγής

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters νωρίτερα, επί της αρχής συμφωνία για μείωση της παραγωγής του πετρελαίου κατά 20 εκατ. βαρέλια ημερησίως φαίνεται πως κατέληξαν Ρωσία και Σαουδική Αραβία, ενώ προς το παρόν παραμένει άγνωστο αν στην συμφωνία θα συμμετάσχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με το Reuters, ο ΟΠΕΚ και άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες συμμετείχαν την Πέμπτη σε διαπραγματεύσεις με στόχο τη μείωση της παραγωγής κατά 20 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, με τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία να καταφέρνουν να ξεπεράσουν τις μεταξύ τους διαφορές.

«Πρόκειται για μια παγκόσμια συμφωνία» ανέφερε μια πηγή του ΟΠΕΚ, χωρίς να προσδιορίσει κατά πόσον θα συμμετέχουν και οι ΗΠΑ, κάτι το οποίο έχουν απαιτήσει η Ρωσία και οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ.

Σημειώνεται πως η παγκόσμια ζήτηση για καύσιμα έχει σημειώσει κάμψη κατά 30 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, καθώς τα περιοριστικά μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας έχουν περιορίσει δραστικά την οικονομική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με το Bloomberg News, μια περικοπή αυτού του μεγέθους δεν αρκεί για να σταθεροποιήσει την αγορά, όπου η μείωση της ζήτησης φτάνει στα 35 εκατ. βαρέλια την ημέρα.