«Βουτιά» 6% για τη μετοχή της Facebook - ΗΠΑ και ΕΕ ζητούν εξηγήσεις για τα δεδομένα των χρηστών

«Βουτιά» 6% για τη μετοχή της Facebook - ΗΠΑ και ΕΕ ζητούν εξηγήσεις για τα δεδομένα των χρηστών

Πτώση μεγαλύτερη του 6% καταγράφουν οι μετοχές της Facebook, τη μεγαλύτερη των τελευταίων τεσσάρων ετών, έπειτα από το σάλο που ξέσπασε για το πως διαχειρίζεται η εταιρεία την πρόσβαση τρίτων στα δεδομένα των χρηστών της.

Είναι ενδεικτικό της σοβαρότητας των καταγγελιών το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Ευρωβουλής, Antonio Tajani, ανακοίνωσε πως η ευρωπαϊκή επιτροπή θα διερευνήσει την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για τη χρήση δεδομένων 50 εκατομμυρίων χρηστών χωρίς την άδειά τους.

Ο Antonio Tajani διεμήνυσε στη Facebook  ότι θα έπρεπε να δείχνει μεγαλύτερη υπευθυνότητα, σχολιάζοντας στο twitter πως «οι ισχυρισμοί πως τα δεδομένα χρηστών του Facebook χρησιμοποιήθηκαν για λάθος σκοπούς είναι μια απαράδεκτη παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών μας».

Το ζήτημα προέκυψε όταν έγινε γνωστό ότι η εταιρεία δεδομένων Cambridge Analytica συγκέντρωσε και χρησιμοποίησε προσωπικές πληροφορίες περισσότερων από 50 εκατ. χρηστών, προκειμένου να υποστηρίξει την προεκλογική εκστρατεία του Donald Trump.

Τόσο το Facebook όσο και άλλα κοινωνικά δίκτυα βρέθηκαν στο επίκεντρο καταγγελιών σύμφωνα με τις οποίες έπαιξαν κρίσιμο και ίσως «σκοτεινό» ρόλο στην εκλογή του D. Trump, έστω και άθελά τους λόγω του ελλειπούς φιλτραρίσματος των πληροφοριών που διακινούσαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. 

Η μετοχή της Facebook καταγράφει πτώση 5,37% και βρίσκεται στα 175 δολάρια.  

Photo by AP