Bloomberg: «Στον δρόμο προς αρνητικά επιτόκια η Ελλάδα»

Bloomberg: «Στον δρόμο προς αρνητικά επιτόκια η Ελλάδα»

Με την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα να έχει ενισχυθεί χάρη στις μεταρρυθμίσεις και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σήμερα ελάχιστα πάνω από το μηδέν, αναφέρει το Bloomberg, επισημαίνοντας ότι πλέον οι επενδυτές αρχίζουν να σκέπτονται «το μέχρι πρότινος αδιανόητο: μια μηδενική απόδοση, ίσως ακόμα και την υποχρέωση να πληρώνουν, για να κρατήσουν τα ομόλογα του άλλοτε πιο επικίνδυνου κράτους της Ευρωζώνης».  

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει από τη... στρατόσφαιρα όπου βρίσκονταν κατά τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης και «oι πρόθυμοι να επενδύσουν στην πτώχευση της Ελλάδας έχουν εξαφανιστεί εδώ και καιρό».

«Τα ελληνικά ομόλογα έχουν τις καλύτερες επιδόσεις στην περιοχή κατά το τελευταίο έτος, δίνοντας περίπου το 30% πίσω στους επενδυτές που ήταν πρόθυμοι να ποντάρουν στην ανάκαμψη της Ελλάδας και διψούσαν για αποδόσεις», τονίζει το Bloomberg για να προσθέσει: «Η Ελλάδα χρειάζεται μόνο μία προώθηση για να φτάσει σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας και να αποκτήσει πρόσβαση στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων πολλών τρισεκατομμυρίων ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα «αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε τα 10ετή επιτόκια αναφοράς που μειώθηκαν κάτω από 1% την Τετάρτη θα μπορούσαν να φθάσουν στο μηδέν, σύμφωνα με τους διαχειριστές κεφαλαίων». Τονίζει ωστόσο πως είναι μια διαδικασία που πιθανότατα δεν θα συμβεί φέτος, «αλλά δεν θα στοιχημάτιζε κανείς ότι δεν θα συμβεί ποτέ». Ακόμα και πριν από πέντε χρόνια, λίγοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι θα έφταναν να αποδέχονται αποδόσεις κάτω του μηδενός από χώρες όπως η Γερμανία και η Ελβετία.

ελληνικά ομόλογα

Ευρωπαίοι αναλυτές ανέφεραν επίσης στο Bloomberg ότι η κρίση στην Ευρωζώνη έχει παρέλθει οριστικά και αναφερόμενοι στα ομόλογα σχολίασαν ότι «ακόμα και αν έπεφταν στο 0% η εξάπλωση της απόδοσης θα ήταν από τα ιστορικά χαμηλά».

«Η χθεσινή επέκταση των ελληνο-γερμανικών ομολόγων», τόνισαν, «δείχνει ότι η κρίση στην Ευρωζώνη έχει παρέλθει οριστικά. Το χθεσινό ρεκόρ των ιταλικών ομολόγων  που επανήλθαν  στα επίπεδα της  άνοιξης του 2018, κατέρριψαν τα ελληνικά ομόλογα με ένα ακόμα πιο ιστορικό ρεκόρ»,  για να προσθέσουν πως «η ύπαρξη του ευρώ δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί»

«Είναι δύσκολο να μην εκτιμήσουμε πόσο απελπισμένοι αισθάνονται οι επενδυτές που αντιμετωπίζουν έντονα αρνητικές αποδόσεις», δήλωσε ο Μάικ Ριντέλ, διαχειριστής κεφαλαίων στην Allianz Global Investors στο Λονδίνο. «Έτσι, θα έλεγα ότι όλα είναι δυνατά, αν η ΕΚΤ τροφοδοτήσει τους ανθρώπους ακόμα περισσότερη γλύκα».

Παράλληλα το Bloomberg επισημαίνει πως «τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως περιουσιακό στοιχείο κινδύνου, όπως οι μετοχές, που κάνουν ράλι όταν οι καιροί είναι καλοί» με το ενδεχόμενο ενός πολύ γρήγορου sell off όταν η αίσθηση της αγοράς γίνεται αρνητική.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η οικονομία της Ελλάδας παρουσιάζει ενθαρρυντικά σημάδια, με αναμενόμενη επέκταση κατά 2% για το 2019, καθώς και κάποια επιτυχία στον περιορισμό του χρέους (185% περίπου του ΑΕΠ). Αυτό αποπληρώθηκε στην αγορά ομολόγων, με την πώληση κρατικών ομολόγων με αρνητική απόδοση τον Οκτώβριο και την πρώτη έκδοση δεκαετών ομολόγων σε διάστημα μεγαλύτερο από μια δεκαετία τον Ιανουάριο.

Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg o Ράσελ Σίλμπεστρον, διευθυντής χρηματιστηριακών συναλλαγών της Investec Asset Management, ανέφερε ότι πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, τα ελληνικά 10ετή ομόλογα διαπραγματεύονταν μόλις οκτώ μονάδες βάσης πάνω από τα γερμανικά.

Παρόλο που δεν υπάρχει καμία πρόταση να φτάσει σε αυτό το επίπεδο ξανά σύντομα, σημαίνει ότι η απόσταση των 135 μονάδων βάσης θα μπορούσε να περιοριστεί, τόνισε ο ίδιος για να καταλήξει: «Αν φθάσουν στο 0%, το spread θα είναι πέρα από τα χαμηλά όλων των εποχών», κατέληξε.