ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2052η
Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

Bloomberg: Ναυαγεί η συμφωνία Fincantieri - Chantiers de l'Atlantique 

Bloomberg: Ναυαγεί η συμφωνία Fincantieri - Chantiers de l'Atlantique 

Η μακροχρόνια προγραμματισμένη εξαγορά του ιταλικού ομίλου Fincantieri SpA από τα γαλλικά ναυπηγεία Chantiers de l'Atlantique βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης καθώς οι παρεμβάσεις των κυβερνήσεων των δύο χωρών που δεν κατάφεραν να σώσουν τη συμφωνία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το τέλος των συζητήσεων μπορεί να  ανακοινωθεί ακόμα και σήμερα.

Τον Φεβρουάριο του 2018, η Fincantieri ήλθε σε συμφωνία με τη γαλλική κυβέρνηση για την εξαγορά του 50% των γαλλικών ναυπηγείων έναντι του ποσού των 59,7 εκατ. ευρώ. Η αρμόδια Επιτροπή της ΕΕ ανέστειλε την εξέταση της συμφωνίας, ζητώντας περαιτέρω πληροφορίες για την ενδεχόμενη συμφωνία, με τα δύο ναυπηγεία να τονίζουν ότι κάτι τέτοιο καθίσταται δύσκολο όταν η κρουαζιέρα βρίσκεται σε βαθιά κρίση λόγω της πανδημίας.

Η Chantiers de l'Atlantique προέκυψε από την πτώχευση της STX Corporation το 2016. Όταν η STX France τέθηκε προς πώληση, η Fincantieri έδειξε ενδιαφέρον, αλλά ο Γάλλος πρόεδρος Εμμάνουελ Μακρόν έθεσε όρους για το πλειοψηφικό μερίδιο, επικαλούμενος ανησυχίες ότι η ιταλική εταιρεία μπορεί να μετέφερε Γαλλική τεχνολογία σε Κινέζο εταίρο.

Η πανδημία είχε επίσης επιπτώσεις στις προοπτικές της συμφωνίας. Την ώρα που β Fincantieri εξέταζε αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,5 δισ. Ευρώ (1,8 δισ. Δολάρια) ο όγκος παραγωγής μειώθηκε κατά 19% σε σύγκριση με προηγούμενες εκτιμήσεις που δεν έλαβαν υπόψη τον αντίκτυπο του Covid-19. Παράλληλα, το καθαρό χρέος σχεδόν διπλασιάστηκε στα 1,43 δισ. Ευρώ σε σύγκριση με το 2019.