Βιομηχανία εξαπάτησης

Βιομηχανία εξαπάτησης

Του Άγη Βερούτη*

Έτσι ξεκίνησε η διακυβέρνηση Καμμένου - Τσίπρα και πιθανόν έτσι θα τελειώσει, όταν μετά την εικαζόμενη ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου την 21η Αυγούστου η Ελλάδα θα πάψει φαινομενικά να εξαρτάται από τη χρηματοδότηση των Ευρωπαίων εταίρων της και του ΔΝΤ. Τότε θα βγει στις παγκόσμιες αγορές χρήματος, καλώντας τους ανά τον κόσμο διαχειριστές κεφαλαίων να επενδύσουν σε ομόλογα ελληνικού Δημοσίου.

Το «Θα μας παρακαλάνε να μας δανείσουν» ξεκίνησε μια βιομηχανία εξαπάτησης που από την πρώτη στιγμή απειλεί υπογείως τη δημοκρατική λειτουργία της χώρας. Αυτό που ακολούθησε θα απασχολήσει, εκτός από τους ιστορικούς του μέλλοντος, πιθανότατα και τους δικαστές του μέλλοντος.

Όταν κάποιος από θέση εξουσίας (εκτελεστικής εν προκειμένω) απεργάζεται την καταστρατήγηση των διαχωριστικών γραμμών που διασφαλίζουν την αποφυγή ακραίων λαθών στη διακυβέρνηση μιας δημοκρατικής χώρας μέσω της αποπομπής ενός κρατικού αξιωματούχου που δεν υποτάσσεται βολικά στις επιθυμίες της κυβέρνησης και προσπαθεί να τον διώξει μέσω ψευδών σκανδάλων περί της συζύγου του όταν δεν παραιτείται, τότε δεν απειλεί απλώς τον συγκεκριμένο αξιωματούχο αλλά την ίδια τη Δημοκρατία.

Ο σχεδιασμός απόβασης στο Νομισματοκοπείο διά στόματος ενός υπουργού, οι σχεδιασμοί για τη δημιουργία παράλληλου νομίσματος διά στόματος ενός άλλου υπουργού και η καταχρηστική κινητοποίηση του στρατεύματος για τη διασφάλιση της τάξεως εντός της χώρας διά στόματος ενός τρίτου υπουργού της ίδιας κυβέρνησης, καθώς και η εφεύρεση ψευδών «σκανδάλων» εναντίον της συζύγου ενός κρατικού αξιωματούχου διά της δικαστικής εξουσίας, ο οποίος στάθηκε κυματοθραύστης στις δρομολογήσεις κατεδάφισης της αστικής δημοκρατίας όπως τη γνωρίζουμε, δεν συνιστούν σε κανονικότητα ανεπτυγμένης χώρας του δυτικού κόσμου.

Δεν θα πίστευα πριν από λίγα χρόνια ότι θα έφτανα στο σημείο να υπερασπίζομαι τον ρόλο που παίζει ο σημερινός διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην υπεράσπιση της αστικής δημοκρατίας μας, τον άνθρωπο που πήρε πάνω του τη διαπραγμάτευση και την απόφαση να βάλει την Ελλάδα στο ευρώ με υπερτιμημένη δραχμική ισοτιμία η οποία βύθισε την ανταγωνιστικότητα των εξαγόμενων ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών και κατέστησε απαραίτητη την εσωτερική υποτίμηση της ελληνικής οικονομίας δέκα χρόνια αργότερα.

Τον άνθρωπο που επί της υπουργίας του σταματούσαν στον δρόμο τους πολίτες αστυνομικά όργανα και τους συνελάμβαναν για χρέη άνω των €5.000 προς το Δημόσιο! Όμως το κάνω: ο Στουρνάρας εμπόδισε το κατρακύλισμα της χώρας στο χάος της άτακτης εξόδου από το ευρώ. Ο Στουρνάρας επίσης προειδοποιεί ότι η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη να βγει στις διεθνείς αγορές χρήματος για να δανειστεί.

Η γελοία σημερινή κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών που βρίσκεται σε συνεχή πτώση από τις 1.369,56 μονάδες την Τρίτη 18 Μαρτίου του 2014 πριν φανεί η επερχόμενη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και ο αστείος όγκος συναλλαγών των 9.947 εκατ. ευρώ της Δευτέρας 9 Ιουλίου 2018, στις 749,75 μονάδες, δείχνουν πως έχει δίκιο. Κατά τα άλλα, «Θα μας παρακαλάνε να μας δανείσουν»! Όπως «λεφτά υπάρχουν» ένα πράμα...

ναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της Τετάρτης 18ης Ιουλίου