Big Deal στις ΗΠΑ, 30 εκατ. το κέρδος από την πώληση αιολικού πάρκου
Τέρνα Ενεργειακή

Big Deal στις ΗΠΑ, 30 εκατ. το κέρδος από την πώληση αιολικού πάρκου

Στα 30 εκατ. δολάρια ανέρχεται το καθαρό κέρδος για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από την πώληση του αιολικού της πάρκου "Mountain Air" στο Αινταχο των ΗΠΑ, συνολικής ισχύος 138 μεγαβάτ. H συμφωνηθείσα αξία για την πώληση του αιολικού πάρκου στην Innergex Renewable Energy Inc. ανήλθε σε 215 εκατ. δολάρια.

Στην ουσία πρόκειται για μια μεγάλη συμφωνία που αποδεικνύει πόσο πετυχημένο ήταν το άνοιγμα της εταιρείας στις ΗΠΑ στην οποία η εταιρεία έκανε τα πρώτα της βήματα το 2011, έχοντας έκτοτε σε λειτουργία 4 αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 651 MW, εκ των οποίων το ένα πούλησε προ ημερών. συνολικά 

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το έργο παρουσίασε πέρυσι λειτουργικά κέρδη (US GAAP) 17,6 εκατ. δολάρια (ΕΒΙΤDA 2019), με την ΤΕΝΕΡΓ να αποκομίζει από την πώληση ένα κέρδος (IFRS) που θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. δολάρια. Σαν αποτέλεσμα τω παραπάνω είναι ότι μειώνεται ισόποσα κατά την ανωτέρω συμφωνηθείσα αξία των 215 εκατ δολαρίων και το συνολικό χρέος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.

Μετά την πώληση του συγκεκριμένου έργου στο Αίνταχο, η εταιρεία θα διατηρεί σε λειτουργία τρία (3) αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος περίπου 512 MW, στην πολιτεία του Texas.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία που επετεύχθη, ο προέδρος του Ομίλου Τέρνα Ενεργειακή κ. Γιώργος Περιστέρης δήλωσε: «Πριν από περίπου μια δεκαετία λάβαμε τη στρατηγική απόφαση να επεκτείνουμε το επενδυτικό μας πρόγραμμα στην αγορά των ΗΠΑ. Η απόφαση αυτή αποδεικνύεται εξαιρετικά επωφελής για τον Όμιλο και τους μετόχους του, καθώς πέρα από τη σημαντική αύξηση που επέφερε στα μεγέθη και την κερδοφορία του Ομίλου, προσφέρει επίσης σημαντικές υπεραξίες, καθώς και κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του νέου επενδυτικού μας προγράμματος».

Ο κ. Περιστέρης υπενθύμισε ότι «έχουμε ήδη δρομολογήσει νέες επενδύσεις 1,7 δις. ευρώ στην Ελλάδα, στους τομείς της καθαρής ενέργειας, της αποθήκευσης ενέργειας με αντλησοταμίευση και της διαχείρισης απορριμμάτων. Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε την έως τώρα εδραιωμένη πορεία ανάπτυξης της Τέρνα Ενεργειακή στην αγορά καθαρής ενέργειας των ΗΠΑ, ακολουθώντας τη στρατηγική ενεργητικής διαχείρισης του χαρτοφυλακίου της».

Τόνισε ακόμα πως η Τέρνα Ενεργειακή εστιάζει στην εκμετάλλευση επενδυτικών ευκαιριών «που παράγουν σημαντική αξία για τους μετόχους, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και η αναδιάταξη του χαρτοφυλακίου της στην αγορά των ΗΠΑ, με έμφαση στην εξασφάλιση αυξημένων αποδόσεων».

«Η εταιρεία παρακολουθεί συστηματικά νέες ευκαιρίες, βελτιστοποιώντας την κατανομή και την αποδοτικότητα των κεφαλαίων της», πρόσθεσε.

Μετά την ανωτέρω πώληση, ο Όμιλος θα διαθέτει περισσότερα από 1800 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Στόχος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της εταιρείας να προσεγγίσει τα 2.800 MW μέσα στην επόμενη πενταετία.