Big Data: O επόμενος μαύρος χρυσός είναι τα δεδομένα

Big Data: O επόμενος μαύρος χρυσός είναι τα δεδομένα

Η παραγωγή δεδομένων το 2010 παγκοσμίως ήταν 2 ΖΒ (zettabytes) ή 1 τρισεκατομμύριο GB. Η βελτίωση των ταχυτήτων στο internet και η αύξηση της χρήσης δεδομένων ακόμα και για συσκευές οικιακής χρήσης ανέβασαν την παραγωγή το 2020 στα 64ΖΒ (64.000.000.000.000 GB) και οι εκτιμήσεις θέλουν το 2025 με το 5G το νούμερο να εκτοξεύεται στα 181 ΖΒ. Τα δεδομένα σε αντίθεση με άλλους πόρους έχουν την εξής ιδιαιτερότητα: Η έκρηξη της ανάπτυξης τους και η αφθονία τους, τούς προσδίδει μεγαλύτερη αξία.

Ας δούμε τρία παραδείγματα: Η συλλογή και επεξεργασία μετεωρολογικών δεδομένων αυξάνει την αποτελεσματικότητα των αιολικών πάρκων. Τα δεδομένα τοποθεσίας και περιήγησης διευκολύνουν την προσέγγιση τοπικών επιχειρήσεων και την εξατομικευμένη προώθηση προϊόντων. Τα δεδομένα που σχετίζονται με την υγεία και συλλέγονται από φορητές συσκευές δίνουν πληροφόρηση για τις τάσεις που επικρατούν στην άθληση και τη διατροφή. Επομένως, όσο πιο πολλές είναι οι παρατηρήσεις που έχουμε τόσο πιο αξιόπιστες και ακριβείς εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν.

Η εύκολη πρόσβαση σε μεγάλους αριθμούς δεδομένων μέσω ιδιωτικών δικτύων ή εφαρμογών δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στον κάτοχο της βάσης (εγγύτητα δεδομένων, αξιοπιστία βάσης, άμεση διαχείριση). Η εμπορική πτυχή της πρόσβασης σε μεγάλες ροές/βάσης δεδομένων έχει τρία σκέλη: Της αποθήκευσης, της επεξεργασίας και της δημιουργίας ταξινομημένων/διαχειρίσιμων εγγραφών. Μεγάλοι οργανισμοί όπως η Google εκτός από τα δεδομένα που δέχονται ως πάροχοι υπηρεσιών συνεχώς εκπαιδεύουν τους αλγόριθμους τους στο να κατασκευάζουν αποτελεσματικά το προφίλ του κάθε χρήστη ή να βρίσκουν μοτίβα αναζητήσεων που έχουν εμπορική χρήση. Αντίστοιχα η Amazon λόγω της γεωγραφικής της εξάπλωσης και του σημαντικού όγκου πωλήσεων που πραγματοποιεί μπορεί να κατευθύνει αποτελεσματικά διαφημιστικές καμπάνιες σε περιοχές όπου η ζήτηση συγκεκριμένων προϊόντων ήταν πιο έντονη. Ακόμα κι οι χάρτες πλοήγησης περιέχουν πλέον πολλαπλάσια πληροφορία προς το χρήστη κάνοντας την εύρεση της συντομότερης διαδρομής να φαίνεται ως δευτερεύουσα υπηρεσία. Το αποτέλεσμα είναι οι big data εταιρίες να βρίσκονται συνεχώς μπροστά σε ότι αφορά την προσέγγιση τους με το χρήστη πουλώντας αυτό το πλεονέκτημα σε επιχειρήσεις που επιθυμούν τη στοχευμένη προβολή τους.

Όσο οι ταχύτητες του διαδικτύου θα μεγαλώνουν και οι «έξυπνες» συσκευές θα μπαίνουν σε σπίτια, αυτοκίνητα ή απλά θα αποτελούν μέρος της καθημερινής ενδυμασίας, η ανάγκη αποθηκευτικών χώρων θα μεγαλώνει. Ένα το κρατούμενο: Φάρμες δεδομένων. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές προσφέρουν πληθώρα αξιόπιστων πληροφοριών χωρίς να χρειάζεται δραστική χρήση αλγοριθμικών μαθηματικών. Δύο τα κρατούμενα: Πλατφόρμες ηλεκτρονικών συναλλαγών. Εταιρίες που επεξεργάζονται μεγάλες βάσεις και καταλήγουν σε εμπορικά αξιοποιήσιμα συμπεράσματα. Οι περισσότερες επιχειρήσεις συλλέγουν πολύ περισσότερα στοιχεία από όσα πραγματικά αναλύουν. Υπολογίζεται ότι σχεδόν το 60% των δεδομένων που αποθηκεύονται δεν είναι εμπορικά αξιοποιήσιμα. Άρα εκτός από τους κλασσικούς μεγάλους παίκτες (Google, Amazon, Facebook, κλπ) οι εταιρίες που θα παρέχουν λογισμικά για business analytics θα έχουν μια θέση στον ήλιο στο Ελντοράντο της εποχής των ζέταμπαιτς.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.