Βελτίωση του μεταποιητικού PMI τον Αύγουστο

Βελτίωση του μεταποιητικού PMI τον Αύγουστο

Βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας του Αυγούστου σύμφωνα με τον δείκτη PMI της IHS Markit Greece Manufacturing PMIΗ.

Η συνολική ανάπτυξη ενισχύθηκε από την έντονη αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών. Ως εκ τούτου, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας επιταχύνθηκε.

Ως προς τις τιμές, οι πληθωριστικές πιέσεις εξασθένησαν. Ο ρυθμός αύξησης του κόστους εισροών υποχώρησε καταγράφοντας χαμηλό τριών μηνών και οι χρεώσεις αυξήθηκαν οριακά. Εν τω μεταξύ, οι κατασκευαστές παρέμειναν αισθητά αισιόδοξοι, καθώς η επιχειρηματική εμπιστοσύνη κατέγραψε υψηλό τεσσάρων μηνών.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers' Index® – PMI® ) –ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– έκλεισε στις 53.9 μονάδες τον Αύγουστο, τιμή ελαφρώς υψηλότερη από τις 53.5 μονάδες του Ιουλίου.

Η βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών ήταν η εντονότερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών ενώ ήταν, σε γενικές γραμμές, έντονη. Η αύξηση της παραγωγής στον τομέα παραγωγής αγαθών ενισχύθηκε τον Αύγουστο, δεδομένου ότι επιταχύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης. Επιπλέον, η αύξηση ήταν η ταχύτερη που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο και αισθητά υψηλότερη από την τάση που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας.

Παρότι δεν πλησίασε τις τιμές που καταγράφηκαν στο ξεκίνημα του έτους, η αύξηση των νέων εργασιών επιταχύνθηκε με έντονο ρυθμό τον Αύγουστο. Τα μέλη του πάνελ απέδωσαν την αύξηση των εργασιών στην υψηλότερη ζήτηση των πελατών από το εσωτερικό και το εξωτερικό.