Βελτιώσεις στο νομοσχέδιο της ΔΕΗ για να χρυσώσουν το χάπι στους διαφωνούντες

Βελτιώσεις στο νομοσχέδιο της ΔΕΗ για να χρυσώσουν το χάπι στους διαφωνούντες

Του Γιώργου Φιντικάκη

Σε διατυπώσεις και νομοτεχνικές βελτιώσεις με έμφαση στα εργασιακά πρόκειται να προχωρήσει σήμερα και αύριο η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο της ΔΕΗ, προκειμένου να χρυσώσει το χάπι στους διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους.

Εξετάζεται συγκεκριμένα, στο σημείο του νομοσχεδίου που αναφέρει ότι στις προς πώληση θυγατρικές μεταφέρονται τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού της ΔΕΗ, να προστεθεί διάταξη ότι για όσους μεταφερθούν στις προς πώληση μονάδες θα ισχύει η συλλογική σύμβαση εργασίας της ΓΕΝΟΠ.

Εικοσιτέσσερις ώρες πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, συνεχίζεται το μασάζ στους διαφωνούντες τοπικούς βουλευτές (Σέλτσας, Παπαηλιού, Νζιμάνης, Μουμουλίδης, κα), οι οποίοι λέγεται ότι είχαν συνάντηση για αυτόν ακριβώς το σκοπό σήμερα στο Μαξίμου. Αργότερα ο Γ. Σταθάκης πρόκειται να ενημερώσει την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ.

Κυβερνητικές πάντως πηγές δεν αποκλείουν να υπάρξουν ένας - δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο. Στο μεταξύ δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Μπαλωμενάκης, Βαγιωνάκη), έχουν καταθέσει τροπολογία στο νομοσχέδιο, ζητώντας να επιτρέπεται η μετακίνηση εργαζομένων από θυγατρικές της ΔΕΗ, όπως για παράδειγμα ο ΔΕΔΔΗΕ, προς τη μητρική εταιρεία.

Δίχως να είναι σίγουρο ότι θα γίνει αποδεκτή, οι δύο βουλευτές ζητούν στο άρθρο για τα εργασιακά του προσωπικού των προς πώληση μονάδων, να προστεθεί παράγραφος που να δίνει τη δυνατότητα και σε εργαζόμενους θυγατρικών της ΔΕΗ να υποβάλουν, εντός δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου, αίτημα μετακίνησης στη μητρική εταιρεία.

Σε επικοινωνία με το Liberal, οι συντάκτες της τροπολογίας διαβεβαιώνουν πως αυτή δεν αφορά αίτημα εξαίρεσης των εργαζομένων που θα στελεχώσουν τις δύο προς πώληση θυγατρικές, δηλαδή του Βορρά (Φλώρινα) και του Νότου (Μεγαλόπολη), παρά τις υφιστάμενες θυγατρικές της εταιρείας.

Ακόμη κι έτσι όμως εγείρεται το ερώτημα κατά πόσο ανοίγει παράθυρο να «φορτωθεί» η ΔΕΗ με ακόμη περισσότερο προσωπικό. Ούτως ή άλλως, ο προς ψήφιση νόμος προβλέπει ότι μόνο ένα τμήμα των πλέον των 1.400 εργαζομένων των προς πώληση μονάδων θα μεταβιβαστεί στις προς πώληση εταιρείες. Οι υπόλοιποι είτε θα απορροφηθούν από τη ΔΕΗ για να καλύψουν ανάγκες σε άλλες μονάδες, είτε θα αποχωρήσουν μέσω εθελουσία έξοδο. Στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται ακριβής αριθμός όσων θα στελεχώσουν τις προς πώληση μονάδες, και όσων θα παραμείνουν στη ΔΕΗ.

Σε αυτή λοιπόν τη συγκυρία και ενώ η ΔΕΗ θέλει να μειώσει τον αριθμό των 10.000 εργαζομένων που απασχολεί (δίχως να υπολογίζονται οι 6.500 του ΔΕΔΔΗΕ), αφού ο μέσος όρος ηλικίας είναι άνω των 50 ετών, να βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο να «φορτωθεί» με νέο προσωπικό. Τόσο από τις προς πώληση μονάδες, όσο ενδεχομένως και από τις υφιστάμενες θυγατρικές, όπως ο ΔΕΔΔΗΕ.

Κίνηση αντιφατική, αφού ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η επιχείρηση των 10.000 εργαζομένων (δίχως να υπολογίζονται οι 6.500 του ΔΕΔΔΗΕ), θέλει να προχωρήσει σε εθελουσία έξοδο, προκειμένου να κατεβάσει τον μέσο όρο ηλικίας. Και άρα να προσλάβει νεότερης ηλικίας προσωπικό.

Διαβάστε ακόμα: 

- Πόσο κόστισε η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ

Φωτογραφία Intime News