Βελτιωμένη προσφορά από Μυτιληναίο ζητά η ΔΕΗ για Μελίτη

Βελτιωμένη προσφορά από Μυτιληναίο ζητά η ΔΕΗ για Μελίτη

Του Γιώργου Φιντικάκη

Βελτιωμένη προσφορά μόνο από τη Μυτιληναίος ζήτησε τελικά η ΔΕΗ, για την απόκτηση της λιγνιτικής μονάδας της Μελίτης στην Φλώρινα, η οποία και θα αξιολογηθεί κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου την Παρασκευή.

Αν και νωρίτερα προσφορά στο διαγωνισμό είχε καταθέσει και η κοινοπραξία Sev.en Energy - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και μάλιστα για όλες τις προς πώληση μονάδες, τόσο δηλαδή για τη Μεγαλόπολη όσο και για τη Μελίτη, τελικά η ΔΕΗ ζήτησε καλύτερη προσφορά μόνο από τη Μυτιληναίος.

Και αυτό γιατί ο φάκελος του ελληνοτσεχικού σχήματος (Sev.en Energy - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) συνοδεύονταν από όρους διαφορετικούς από εκείνους της σύμβασης αγοραπωλησίας μετόχων, την οποία είχε εγκρίνει η ΔΕΗ και είχε μοιράσει στους επενδυτές, με την κοινοπραξία να εξηγεί σε ανακοίνωσή της ότι μια σειρά από αστάθμητους παράγοντες εξακολουθούν να επιβαρύνουν  με σημαντικούς κινδύνους τον υποψήφιο αγοραστή. 

Στην πράξη τα παραπάνω σημαίνουν ότι η μονάδα που συγκεντρώνει πιθανότητες να πωληθεί στο διαγωνισμό της ΔΕΗ είναι μόνο η λιγνιτική της Μελίτης και ότι για εκείνες της Μεγαλόπολης το εγχείρημα οδηγήθηκε σε ναυάγιο.

Γιατί η κοινοπραξία Sev.en Energy - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υπέβαλε προσφορά υπό όρους 

Τους λόγους για τους οποίους υπέβαλε δεσμευτική προσφορά στο διαγωνισμό της ΔΕΗ υπό όρους εξηγεί σε ανακοίνωσή του το σχήμα των Sev.en Energy - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Σύμφωνα με αυτή, η κοινοπραξία αποφάσισε να υποβάλει προσφορά στο διαγωνισμό όχι με βάση τους τελικούς όρους και προϋποθέσεις όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στις εν λόγω Συμβάσεις Αγοραπωλησίας Μετοχών («οι ΣΑΜ») που είχε εγκρίνει η ΔΕΗ, αλλά συνυπολογίζοντας μια σειρά από αστάθμητους παράγοντες που όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «εξακολουθούν να επιβαρύνουν με σημαντικούς κινδύνους τον Αγοραστή». 

Παράλληλα, προσθέτει ότι η προσφορά που τελικά υπέβαλλε βασίζεται σε μια εναλλακτική εκδοχή της ΣΑΜ, με πιο ισορροπημένη κατανομή κινδύνων για την πλευρά του Αγοραστή και λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους που σχετίζονται με την ευρύτερη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. 

Σύμφωνα με την κοινοπραξία, παραμένει η προσήλωση στο εγχείρημα και η πρόταση αποσκοπεί στην επιτυχή έκβαση του διαγωνισμού.