7ος χρόνος, ημέρα 2185η
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

Βελτιωμένες προσφορές για τη ΔΕΠΑ Υποδομών ζητά το ΤΑΙΠΕΔ από Italgas, EPH

Βελτιωμένες προσφορές για τη ΔΕΠΑ Υποδομών ζητά το ΤΑΙΠΕΔ από Italgas, EPH

Ικανοποιητικές είναι σύμφωνα με πληροφορίες οι δεσμευτικές προσφορές και των δύο μνηστήρων για την ΔΕΠΑ Υποδομών, τόσο της ιταλικής Italgas, όσο και της τσεχικής EPH, ωστόσο το ΤΑΙΠΕΔ , ζήτησε, κατά την πάγια τακτική του, να κατατεθούν βελτιωμένες. Αμφότερες αποσφραγίστηκαν σήμερα, χωρίς να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες για το ύψος τους, με το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ σε συμφωνία με την ΕΛΠΕ να ζητούν να ξεκινήσει η διαδικασία των βελτιωμένων οικονομικών προσφορών.

Σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% και η ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών και λειτουργούν από κοινού ως πωλητές. Η Italgas είναι μια από τις πιο δυναμικές εταιρείες φυσικού αερίου στην Ε.Ε, ενώ η EPH ανήκει στον όμιλο του Τσέχου Νταν Κρεντίνσκι και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ενεργειακές επιχειρήσεις της Κεντρικής Ευρώπης.

Μετά το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης θα ανοίξουν οι δεσμευτικές προσφορές για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών αφού τα Ελληνικά Πετρέλαια είναι «συν-πωλητής» στη διαδικασία αποκρατικοποίησης. Δεν περιμένουμε ανακοινώσεις τιμήματος ωστόσο κατά την πάγια τακτική του ΤΑΙΠΕΔ θα ακολουθήσει πιθανότατα ένας γύρος βελτιωμένων προσφορών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς το τίμημα για τη ΔΕΠΑ Υποδομών τοποθετείται σε πάνω από 600-700 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο πλειοδότης θα κληθεί να αγοράσει την εταιρεία, στην οποία ανήκουν οι συμμετοχές κατά 100% στην ΕΔΑ Αττικής, που αναπτύσσει το δίκτυο αερίου στο λεκανοπέδιο Αττικής, στη ΔΕΔΑ, η οποία επενδύει στην ανάπτυξη του δικτύου στην υπόλοιπη Ελλάδα πλην Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, όσο και το 49% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ (που αναπτύσσεται στις δύο τελευταίες περιοχές).

Σήμερα το συγκεκριμένο ποσοστό στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ κατέχει η Eni Gas e Luce, θυγατρική που ενεργειακού κολοσσού ENI SpA. Κάτι αντίστοιχο είχε κάνει προ τριετίας και η Shell πουλώντας στην ΔΕΠΑ την συμμετοχή της στην Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας (πρώην ΕΠΑ Αττικής).