Βελτιωμένα αποτελέσματα το 2015 για την ΕΛΑΣΤΡΟΝ

Βελτιωμένα αποτελέσματα το 2015 για την ΕΛΑΣΤΡΟΝ

Βελτιωμένα αποτελέσματα εν μέσω δυσμενών οικονομικών συνθηκών ανακοίνωσε η χαλυβουργική ΕΛΑΣΤΡΟΝ για το 2015.

Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών κατέγραψε άνοδο 18% και ανήλθε σε ευρώ 63,5 εκ. από ευρώ 53,8 εκ. πέρυσι, επηρεάστηκε ωστόσο αρνητικά από την πτώση των τιμών του χάλυβα διεθνώς. Το μικτό κέρδος σημείωσε άνοδο και ως απόλυτο μέγεθος αλλά και ως ποσοστό επί του κύκλου εργασιών και ανήλθε σε ευρώ 6,9 εκ. ή 10,9% επί των πωλήσεων, έναντι ευρώ 5,0 εκ. ή 9,3% επί των πωλήσεων πέρυσι.

Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA), τριπλασιάστηκαν και ανήλθαν σε κέρδη ευρώ 2,9 εκ. έναντι κερδών ευρώ 0,9 εκ., ενώ τα αποτελέσματα πριν από φόρους ανέκαμψαν αισθητά με τις ζημιές να περιορίζονται σε ευρώ 1,9 εκ. έναντι ζημιών ευρώ 3,1 εκ. πέρυσι. Τέλος, τα αποτελέσματα μετά από φόρους ανήλθαν σε ζημιές ευρώ 2,4 εκ., έναντι ζημιών ευρώ 3,7 εκ. το 2014.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της εταιρείας:

"Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε ο χαλυβουργικός κλάδος σε παγκόσμιο επίπεδο το 2015. Η πτωτική πορεία της ζήτησης και της κατανάλωσης σε συνδυασμό με την υπερβάλλουσα προσφορά χαλυβουργικών ειδών κυρίως από την αγορά της Κίνας, οδήγησαν σε συρρίκνωση του επιπέδου δραστηριότητας μεγάλου αριθμού χαλυβουργείων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, η επιβράδυνση της Κινέζικης οικονομίας και η συντονισμένη προσπάθεια διοχέτευσης, αθρόας ποσότητας χαλυβουργικών ειδών στις αγορές της κοινότητας σε τιμές ακόμη και χαμηλότερες του κόστους, δημιούργησαν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, επιβαρύνοντας τα οικονομικά αποτελέσματα και κατ'' επέκταση την λειτουργία διαχρονικά ισχυρών επιχειρήσεων του κλάδου. Ως επακόλουθο, το 2015 σηματοδότησε την περαιτέρω αναδιάρθρωση του χαλυβουργικού κλάδου με την διακοπή λειτουργίας μονάδων παραγωγής και τη μείωση θέσεων εργασίας με στόχο την αντιμετώπιση της μειωμένης ζήτησης και τον περιορισμό των ζημιών.

Στο εσωτερικό της χώρας, η προαναφερθείσα σημαντική κάμψη των τιμών και η ισχνή ζήτηση, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που ακολούθησαν την διακοπή της λειτουργίας των τραπεζών και την καθιέρωση ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, επιδείνωσαν το κλίμα αβεβαιότητας δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα στις μαστιζόμενες από την κρίση για 7ο συνεχές έτος εταιρίες του κλάδου.

Σε αντίθεση με το γενικότερο αρνητικό κλίμα, το 2015 αποτέλεσε για τον χαλυβουργικό τομέα του Ομίλου, έτος στο οποίο επετεύχθη σημαντική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του και είσοδος σε νέες υψηλών απαιτήσεων αγορές του εξωτερικού. Ειδικότερα, η αύξηση των εξαγωγών, αποτέλεσμα της αποδοτικότητας των επενδύσεων σε σύγχρονο παραγωγικό εξοπλισμό καθώς και σε νέους χώρους αποθήκευσης και διανομής, η διατήρηση των όρων συνεργασίας με προμηθευτές εν μέσω αρνητικών για την χώρα συνθηκών, καθώς και η συνέχιση της χρηματοδότησης από τα πιστωτικά ιδρύματα, αντικατοπτρίζει την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης καθώς και την υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια του ομίλου, αποτελώντας εχέγγυο για την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών του στο μέλλον.

Στον αγροτικό τομέα, εντός του τρέχοντος έτους ολοκληρώθηκε το 1ο στάδιο επέκτασης των υφιστάμενων θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων υδροπονίας αυξάνοντας την καλλιεργήσιμη έκταση στα 40 στρέμματα και διπλασιάζοντας την παραγωγική δυναμικότητα της εταιρίας. Η απορρόφηση του συνόλου των παραγόμενων ειδών από τις μεγαλύτερες εταιρίες λιανικής καθώς και η δημιουργία θετικών αποτελεσμάτων από το 2ο ήδη έτος λειτουργίας της εταιρίας, καταδεικνύει την υψηλή ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων αλλά και την δυνατότητα επιτυχούς διασποράς των δραστηριοτήτων σε νέους τομείς με στόχο την αντιστάθμιση των αποτελεσμάτων από τις συνέπειες της ύφεσης.  Ταυτόχρονα, η συμβολή της εταιρίας στην τοπική οικονομία με την δημιουργία και διατήρηση νέων θέσεων εργασίας αποτελεί αναγνώριση της προσπάθειας για επενδύσεις εν μέσω αντίξοων οικονομικών συνθηκών.

Τέλος, στον ενεργειακό τομέα, η σταθεροποίηση των τιμών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και η έλλειψη έκτακτων μέτρων, συνετέλεσαν στην επιστροφή του κλάδου σε προσαρμοσμένα επίπεδα κερδοφορίας. 

Τα ανωτέρω επηρέασαν κατά κύριο λόγο τα αποτελέσματα του Ομίλου για το 2015. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών κατέγραψε άνοδο 18% και ανήλθε σε ευρώ 63,5 εκ. από ευρώ 53,8 εκ. πέρυσι, επηρεάστηκε ωστόσο αρνητικά από την πτώση των τιμών του χάλυβα διεθνώς. Το μικτό κέρδος σημείωσε άνοδο και ως απόλυτο μέγεθος αλλά και ως ποσοστό επί του κύκλου εργασιών και ανήλθε σε ευρώ 6,9 εκ. ή 10,9% επί των πωλήσεων, έναντι ευρώ 5,0 εκ. ή 9,3% επί των πωλήσεων πέρυσι. Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA), τριπλασιάστηκαν και ανήλθαν σε κέρδη ευρώ 2,9 εκ. έναντι κερδών ευρώ 0,9 εκ., ενώ τα αποτελέσματα πριν από φόρους ανέκαμψαν αισθητά με τις ζημιές να περιορίζονται σε ευρώ 1,9 εκ. έναντι ζημιών ευρώ 3,1 εκ. πέρυσι. Τέλος, τα αποτελέσματα μετά από φόρους ανήλθαν σε ζημιές ευρώ 2,4 εκ., έναντι ζημιών ευρώ 3,7 εκ. το 2014.     

Σε επίπεδο μητρικής εταιρίας ο κύκλος εργασιών σημείωσε άνοδο 18% επίσης και διαμορφώθηκε σε ευρώ 61,0 εκ. έναντι ευρώ 51,7 εκ. πέρυσι, ενώ το μικτό κέρδος ανήλθε σε ευρώ 5,6 εκ. ή 9,2% επί των πωλήσεων, έναντι ευρώ 4,1 εκ. ή 7,9% επί των πωλήσεων το 2014. Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) σχεδόν τριπλασιάστηκαν και ανήλθαν σε ευρώ 1,9 εκ. έναντι ευρώ 0,7 εκ., ενώ τα αποτελέσματα πριν από φόρους βελτιώθηκαν σε ζημιές ευρώ 1,1 εκ. έναντι ζημιών ευρώ 1,4 πέρυσι.  

Οι προβλέψεις της πορείας του χαλυβουργικού κλάδου για το 2016 είναι συγκρατημένα αισιόδοξες αναμένοντας τις εξελίξεις τόσο σε οικονομικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο. Η αντιμετώπιση του μαζικού κύματος εξαγωγών της Κίνας μέσω πολιτικής δασμών antidumping, ο περιορισμός της παραγωγής των Κινέζικων χαλυβουργείων και η απορρόφηση μεγαλύτερων ποσοτήτων τοπικά, εκτιμάται ότι θα συγκρατήσει ως ένα βαθμό την συνεχή πτώση των τιμών. Ταυτόχρονα εντός του 2016 αναμένονται διεθνώς σημαντικές κινήσεις αναδιάρθρωσης μέσω εξαγορών, συγχωνεύσεων και διακοπής μονάδων παραγωγής με στόχο την συγκέντρωση των δραστηριοτήτων για την αντιμετώπιση της περιορισμένης ζήτησης και της αυξημένης μόχλευσης.     

Στο εσωτερικό της χώρας, παρά τις συνεχείς προσπάθειες προστασίας από τις συνέπειες της κρίσης η πορεία του ομίλου στο επόμενο έτος θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από την επαναφορά του θετικού κλίματος και των προοπτικών για την ελληνική οικονομία. Ως εκ τούτου, η βελτίωση της ρευστότητας στην αγορά και η προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων μέσω εκμετάλλευσης του συγκριτικού πλεονεκτήματος της χώρας σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, οι μεταφορές και η αγροτική παραγωγή αποτελούν αναγκαίες συνθήκες που θα δώσουν στην οικονομία και κατ'' επέκταση στον κλάδο την απαραίτητη ώθηση για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Σε επίπεδο διαχείρισης οι στόχοι της διοίκησης συνοψίζονται στην αύξηση του μεριδίου της αγοράς, στην περαιτέρω διείσδυση σε αγορές του εξωτερικού, στην διάθεση μη λειτουργικών και στρατηγικών παγίων, στον επαναπροσδιορισμό των προσφερόμενων ειδών και την παραγωγή νέων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς και στην περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους.

Αντίστοιχα, ο αγροτικός τομέας του Ομίλου μέσω της ολοκλήρωσης 20 επιπλέον στρεμμάτων σύγχρονων θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων υδροπονίας, προβλέπεται να διπλασιάσει την παραγωγική του δυναμικότητα συμβάλλοντας σε μεγαλύτερο βαθμό στα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα. Με την ολοκλήρωση του τρέχοντος επενδυτικού σχεδίου, η συνολική επιφάνεια παραγωγικών εγκαταστάσεων αναμένεται να ανέλθει σε 85 στρέμματα καθιστώντας την εταιρία ως έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα. Τέλος, στον ενεργειακό τομέα του Ομίλου η εφαρμογή από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους του «μεταβατικού τέλους ασφάλειας εφοδιασμού (3,6%)», αναμένεται να περιορίσει τα οικονομικά του αποτελέσματα".