Βέλγιο: Στη Nokia στράφηκαν δύο μεγάλοι πάροχοι για το 5G - Εγκατέλειψαν τη Huawei

Βέλγιο: Στη Nokia στράφηκαν δύο μεγάλοι πάροχοι για το 5G - Εγκατέλειψαν τη Huawei

Οι δύο μεγάλοι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας του Βελγίου, Orange και Proximus, επέλεξαν τη Nokia για τον εξοπλισμό των δικτύων 5G της χώρας, καθώς εγκαταλείπουν την Huawei υπό την πίεση των ΗΠΑ.

Πρόκειται για δύο από τις πρώτες κινήσεις εμπορικών παρόχων στην Ευρώπη να αποκλείσουν την Huawei από τα δίκτυα επόμενης γενιάς και πραγματοποιούνται μόλις μερικούς μήνες έπειτα από τις διπλωματικές πιέσεις των ΗΠΑ, που ισχυρίζονται ότι ο εξοπλισμός της κινεζικής εταιρείας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το Πεκίνο για κατασκοπεία.

Οι Βρυξέλλες, πρωτεύουσα του Βελγίου, είναι η έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Κοινοβουλίου, κατά συνέπεια προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

«Το Βέλγιο ήταν στο 100% εξαρτημένο από Κινέζους παρόχους για τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών – και οι εργαζόμενοι στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ χρησιμοποιούν αυτά τα δίκτυα για τα κινητά τους τηλέφωνα», δήλωσε στο Reuters ο Τζον Στραντ, ανεξάρτητος σύμβουλος της Danish telecom. «Οι πάροχοι στέλνουν ένα μήνυμα ως προς τη σημασία της πρόσβασης σε ασφαλή δίκτυα».

Η Huawei, ο μεγαλύτερος προμηθευτής εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών στον κόσμο, αρνείται τις κατηγορίες των ΗΠΑ.

Οι συμφωνίες με την Orange Belgium και την Proximus ενισχύουν τη Nokia, καθώς και την Ericsson, που θα προμηθεύσει τον εξοπλισμό για τον πυρήνα των δικτύων 5G των δύο εταιρειών.

Οι δύο σκανδιναβικές εταιρείες έχουν επωφεληθεί σημαντικά από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Huawei, καθώς κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.