Βάζουν θεμέλια στην αγορά ακινήτων

Βάζουν θεμέλια στην αγορά ακινήτων

Ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης. Ηλεκτρονική πρόσβαση στα αρχεία του κτηματολογίου ώστε να μην χρειάζεται επίσκεψη στο κτηματολογικό γραφείο για να εκδοθούν πιστοποιητικά και να προχωρήσουν οι αγοραπωλησίες. Και ενεργοποίηση εκ νέου της πλατφόρμας των δήμων για τη δήλωση «ξεχασμένων» τετραγωνικών ώστε να κλείσουν τυχόν εκκρεμότητες και με τις οφειλές στους δήμους και να μην «κολλάνε» οι μεταβιβάσεις στα πιστοποιητικά ΤΑΠ.

To μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Οικονομικών είναι να ξεκολλήσει η Ελλάδα από τις διόλου τιμητικές τελευταίες θέσεις στην κατάταξη της παγκόσμιας τράπεζας όσον αφορά στον βαθμό ευκολίας των μεταβιβάσεων ακινήτων.

Έχει γίνει απολύτως κατανοητό ότι την επόμενη ημέρα της πανδημίας, το real estate θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή του επενδυτικού ενδιαφέροντος: ζήτηση για μεγαλύτερα σπίτια, ζήτηση για εξοχικά, ζήτηση για στέγαση κατοίκων από το εξωτερικό, ζήτηση για «ψηφιακούς νομάδες» (σ.σ εργαζόμενους που θα επιλέξουν να τηλεργάζονται σε επιχειρήσεις του εξωτερικού διαμένοντας στην Ελλάδα) αναμένεται να φέρουν τα πάνω-κάτω στην αγορά. Και σίγουρα, το υφιστάμενο πλαίσιο που απαιτεί υπομονή εβδομάδων ή και μηνών για να ολοκληρωθεί μια μεταβίβαση, δεν βοηθάει.

Η ψηφιοποίηση του κτηματολογίου που προωθεί ο Κυριάκος Πιερρακάκης θα καταστήσει ταχύτερους τους ελέγχους τίτλων από τους δικηγόρους που εμπλέκονται με τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Έτσι, εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθεί χρόνος πριν φτάσει η αγοραπωλησία στο γραφείο του συμβολαιογράφου.

Με την επαναλειτουργία της πλατφόρμας των δήμων για τα ξεχασμένα τετραγωνικά (εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει από τον Μάιο και μετά) θα δοθεί η δυνατότητα να κλείσουν και οι εκκρεμότητες του παρελθόντος με τις οφειλές στους δήμους προκειμένου να τελειώνει και η εκκρεμότητα με το πιστοποιητικό ΤΑΠ. Κατά την πρώτη φάση της λειτουργίας της πλατφόρμας των δήμων δηλώθηκαν πάνω από 37 εκατομμύρια τετραγωνικά. Στον δεύτερο γύρο επαναλειτουργίας, οι ενδιαφερόμενοι θα πληρώνουν κάποιο πρόστιμο αλλά τουλάχιστον θα μπορούν να εμφανίσουν την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου τους, να «ταιριάξουν» τα τετραγωνικά με το Ε9 και να αποφύγουν τις καθυστερήσεις στις μεταβιβάσεις. Κέρδος χρόνου και από αυτό το μέτωπο.

Το τρίτο πεδίο παρέμβασης είναι η μετατροπή σε ηλεκτρονική της διαδικασίας υποβολής της δήλωσης μεταβίβασης ακινήτων κάτι που θα γίνει από αυτή την εβδομάδα ή από την επόμενη σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειάζονται τουλάχιστον 15 ημέρες για την υπογραφή μιας δήλωσης φόρου μεταβίβασης καθώς αν όλα τα δικαιολογητικά είναι εντάξει, η βεβαίωση θα μπορεί να εκδίδεται ακόμη και αυθημερόν.

Το καλύτερα στημένο πλαίσιο για τις αγοραπωλησίες ακινήτων εκτιμάται ότι θα είναι σε πλήρη λειτουργία μέσα στο 2022. Και αυτό, μπορεί να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη. Μένει να επιβεβαιωθεί και στην πράξη.