Βάζουν και εισφορά αλληλεγγύης στα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019, 00:02
-A +A
Βάζουν και εισφορά αλληλεγγύης στα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Μετά τα κουτσουρεμένα αναδρομικά των 30, 50 και 100 ευρώ σε ορισμένες περιπτώσεις, τώρα η κυβέρνηση ζητά από τα ειδικά μισθολόγια να πληρώσουν και εισφορά αλληλεγγύης για τα ποσά αυτά. Δηλαδή το τελικό ποσό που θα απομείνει θα είναι ακόμα μικρότερο και σε μερικές περιπτώσεις η πρόσθετη φορολογία θα φθάσει το 10%.

Μάλιστα η εισφορά αλληλεγγύης θα επιβληθεί στο μικτό ποσό δηλαδή πριν την επιβολή φόρου 20%  και όχι στο καθαρό φορολογητέο ποσό. Για παράδειγμα εάν κάποιος δικαιούται 6.000 ευρώ στο χέρι πήρε 4.800 καθώς επιβλήθηκε φόρος 20%. Το ποσό όμως που θα υπολογισθεί η εισφορά αλληλεγγύης είναι το αρχικό δηλαδή των 6.000 ευρώ.

Με αυτόν τον τρόπο, οι δικαιούχοι των ειδικών μισθολογίων θα διαπιστώσουν ότι το ποσό που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση είναι ακόμα μικρότερο.

Η επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης  στα αναδρομικά των ενστόλων, πανεπιστημιακών, γιατρών του ΕΣΥ, δικαστικών λειτουργών και των συνταξιούχων αποκαλύπτεται στην απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που καθορίζει τον τύπο και το περιεχόμενο των βεβαιώσεων αποδοχών για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.

Σύμφωνα με την  απόφαση τα εφάπαξ χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν στο φορολογικό έτος 2018 στους δικαιούχους των ειδικών μισθολογίων και τους συνταξιούχους χαρακτηρίζονται ως εισοδήματα και επιδόματα αυτοτελώς φορολογούμενα ή απαλλασσόμενα. Τα εισοδήματα αυτά δεν εξαιρούνται από την επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Τα φορολογητέα αναδρομικά, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα ποσά που δεν έχουν εισπράξει οι δικαιούχοι λόγω παρακράτησης φόρου εισοδήματος 20%, θεωρούνται ως αυτοτελώς φορολογούμενα. Μάλιστα, στις φετινές φορολογικές δηλώσεις που θα  υποβάλουν οι δικαιούχοι, τα ποσά αυτά θα είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1 όπου αναγράφονται τα φορολογούμενα με ειδικό τρόπο εισοδήματα.

Στο φορολογητέο του εισόδημα θα προστεθούν και τα αναδρομικά με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί ο τελικός φόρος.  Στην απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Γ.  Πιτσιλή αναφέρεται ότι τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων θα αποτυπώνονται στις βεβαιώσεις αποδοχών των δικαιούχων, με τον κωδικό 47 που αντιστοιχεί σε εισοδήματα αυτοτελώς φορολογούμενα τα οποία δεν εξαιρούνται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται κλιμακωτά επί του αθροίσματος όλων των εισοδημάτων κάθε φυσικού προσώπου, συμπεριλαμβανομένων και των ποσών που έχουν φορολογηθεί αυτοτελώς στην πηγή ή έχουν απαλλαγεί από το φόρο εισοδήματος. Ο υπολογισμός της εισφοράς θα γίνει και το 2019 με βάση κλίμακα και τους εξής συντελεστές:

-  0%, στο τμήμα ετησίου εισοδήματος μέχρι τα 12.000 ευρώ,

-  2,2% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 20.000 ευρώ,

-  5% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από 20.001 ως 30.000 ευρώ,

-  6,5% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από 30.001 ως 40.000 ευρώ,

-  7,5% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από 40.001 ως και 65.000 ευρώ,

-  9% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από 65.001 ως και 220.000 ευρώ και

- 10% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 220.000 ευρώ

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 11/09/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα