Βάζουμε πλάτη με επενδύσεις 4 δισ. και πάνω από 20.000 θέσεις εργασίας
Γιώργος Περιστέρης

Βάζουμε πλάτη με επενδύσεις 4 δισ. και πάνω από 20.000 θέσεις εργασίας

Το μήνυμα ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι αποφασισμένη να επενδύσει σε τομείς με μεγάλη προστιθέμενη αξία, οι οποίοι συνδέονται ευθέως με τις στρατηγικές κατευθύνσεις του νέου Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή την πράσινη οικονομία και τις υποδομές και την ενίσχυση των θέσεων απασχόλησης, έστειλε από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ομίλου ο Γιώργος Περιστέρης.

«Βάζουμε πλάτη και τώρα έχοντας δρομολογήσει νέες επενδύσεις στην Ελλάδα συνολικής αξίας περίπου 4 δισ. ευρώ, που θα δημιουργήσουν την προσεχή πενταετία περισσότερες από 20.000 θέσεις εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και προσέθεσε ότι πρόκειται για επενδύσεις νέας γενιάς, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία, στους τομείς των παραχωρήσεων και των υποδομών, όπως αυτές που πρόκειται να χρηματοδοτήσει το υπό σύσταση Ταμείο Ανάκαμψης, του οποίου οι πόροι, μαζί με το νέο ΕΣΠΑ και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, αθροίζουν ένα πακέτο άνω των 60 δισ ευρώ.

«Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσουμε για να αλλάξουμε σελίδα, να αφήσουμε πίσω την πολυετή κρίση και να διαμορφώσουμε ένα νέο σύγχρονο κράτος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Περιστέρης, κάνοντας εκτενή μνεία στις επενδύσεις που θα χρηματοδοτεί το νέο Ταμείο, με το οποίο «κουμπώνει» και το επενδυτικό πλάνο του ομίλου.

«Δεν είναι ίδιες όλες οι επενδύσεις. Δεν είναι το ίδιο χρήσιμη μια επένδυση που υλοποιείται αποκλειστικά με εισαγωγές διεθνών προϊόντων και δημιουργεί ελάχιστες θέσεις εργασίας με μία επένδυση που ρίχνει χρήμα στην ελληνική οικονομία από την πρώτη μέρα υλοποίησής της, δημιουργεί πολλές και καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας και προσφέρει εισφορές, φόρους, χρήση προϊόντων της εγχώριας βιομηχανίας, τοπική, περιφερειακή κι εθνική ανάπτυξη», ανέφερε ο κ. Περιστέρης. Και κατέστησε σαφές ότι οι τομείς καθαρής ενέργειας (κυρίως αιολικά και υδροηλεκτρικά έργα), αποθήκευσης με αντλησοταμίευση, των ενεργειακών υποδομών, ο τομέας του περιβάλλοντος και οι μεγάλες υποδομές έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά, γι’ αυτό και αποτελούν τους πυλώνες του ευρωπαϊκού προγράμματος για την ανάκαμψη της  οικονομίας. Κοινός παρονομαστής αυτών των επενδύσεων είναι ο υψηλός συντελεστής εγχώριας προστιθέμενης αξίας που ενίοτε ξεπερνά το 70%, αλλά κι ένας πολλαπλασιαστής που προσεγγίζει το 2, δηλαδή για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται σε αυτούς τους τομείς, στην ελληνική οικονομία επιστρέφουν περίπου 2 ευρώ.

Ειδική μνεία έκανε στην πρόσφατη πετυχημένη ομολογιακή έκδοση, ύψους 500 εκατ ευρώ, η οποία και θα χρηματοδοτήσει σημαντικό τμήμα του επενδυτικού προγράμματος του ομίλου συνολικού ύψους 4 δισ. Ευρώ, δηλαδή τους τομείς των υποδομών, της καθαρής ενέργειας και των παραχωρήσεων.

Σχετικά με το σχέδιο δημιουργίας ξεχωριστής θυγατρικής στον τομέα των παραχωρήσεων η διοίκηση τόνισε πως αυτό θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2021, ενώ έχει ήδη  ιδρυθεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Αυτοκινητόδρομοι και αναμένεται η μεταφορά των συμμετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στις εταιρείες διαχείρισης των οδικών αξόνων. Ταυτόχρονα έχει ιδρυθεί άλλη μία 100% θυγατρική εταιρεία στην οποία μεταφέρεται η συμμετοχή του ομίλου στην εταιρεία παραχώρησης του αεροδρομίου Καστελίου.