Bayer: Εξαγορά 4 δισ. δολαρίων με το βλέμμα στις γονιδιακές θεραπείες

Bayer: Εξαγορά 4 δισ. δολαρίων με το βλέμμα στις γονιδιακές θεραπείες

Η Bayer κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Asklepios BioPharmaceutical έναντι ποσού έως και 4 δισ. δολαρίων, ποντάροντας στη γονιδιακή θεραπεία με τη βοήθεια τροποποιημένων ιών.

Η γερμανική Bayer θα καταβάλει 2 δισ. δολάρια προκαταβολικά και στη συνέχεια έως και 2 επιπλέον δισ. δολάρια σε πληρωμές που θα συνδέονται με ορόσημα στην εξέλιξη της ανάπτυξης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας σήμερα.

Η αμερικανική εταιρεία, γνωστή και ως AskBio, με έδρα στη Βόρεια Καρολίνα, επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τον ακίνδυνο αδενοσυσχετιζόμενο ιό ως μέσο μεταφοράς λειτουργιών επιδιόρθωσης κατά ενός ευρέως  φάσματος ασθενειών. Η κατασκευάστρια φαρμάκων και φυτοφαρμάκων Bayer επιθυμεί να αναβαθμίσει την ανάπτυξη φαρμάκων εν μέσω πιο αδύναμων προοπτικών για τις γεωργικές πωλήσεις και προσπαθεί να οριστικοποιήσει έναν διακανονισμό 11 δις. δολαρίων για τις κατηγορίες ότι το φυτοφάρμακό της Roundup προκαλεί καρκίνο.

Μεταξύ των πιο αναπτυγμένων σχεδίων της AskBio συγκαταλέγονται πρώτες κλινικές δοκιμές σε εθελοντές για πιθανές θεραπείες της ασθένειας Pompe, καθώς και του πάρκινσον και της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας.

Η Bayer ανακοίνωσε ότι η συμφωνία συμπληρώνει την απόκτηση, το 2019, της BlueRock Therapeutics, που αναπτύσσει θεραπείες με βλαστοκύτταρα, και υπογραμμίζει την πρόθεση της Bayer να δημιουργήσει μία μονάδα γονιδιακών και βλαστοκυτταρικών θεραπειών.