Βαρύς Φλεβάρης για φορολογούμενους, «βροχή» τα αιτήματα για νέες αναστολές

Βαρύς Φλεβάρης για φορολογούμενους, «βροχή» τα αιτήματα για νέες αναστολές

Πριν καν πέσουν οι υπογραφές για να ενεργοποιηθούν οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων του τρέχοντος μηνός, οι φορολογούμενοι κάνουν λογαριασμό και διαπιστώνουν ότι αυτά που έχουν να πληρώσουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που έχουν «παγώσει».

Πρακτικά, ο Φεβρουάριος παραμένει «εφιαλτικός», καθώς στο τέλος του μήνα πρέπει να πληρωθεί και ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων και ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων και ο ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας και ο ΦΠΑ (σ.σ δεύτερη δόση για το ΦΠΑ του 4ου τριμήνου του 2020, ή ΦΠΑ Ιανουαρίου για τις εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία). Τι πάγωσε; Μόνο η δόση της ρύθμισης που ενδεχομένως εξυπηρετεί κάποιος και κανονικά θα έπρεπε να πληρωθεί έως το τέλος του μήνα.

Να γιατί οι εξαγγελίες της κυβέρνησης του τελευταίου διημέρου -αρχικά με το νέο πάγωμα των συσσωρευμένων οφειλών στην εφορία και από χθες με το πάγωμα των συσσωρευμένων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία- δεν καθησυχάζει απόλυτα την αγορά. Να γιατί τα αιτήματα για νέες αναστολές εξακολουθούν να πέφτουν βροχή. Με κλειστά τα μαγαζιά τους και τις συμβάσεις εργασίας τους σε αναστολή, οι φορολογούμενοι ήδη ζητούν:

1. Πρόσθετο χρόνο για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας.

2. Δυνατότητα ρύθμισης και για τον φόρο εισοδήματος και για τον ΕΝΦΙΑ ο οποίος με τα σημερινά δεδομένα μπορεί να τακτοποιηθεί μόνο μέσω της πάγιας ρύθμισης η οποία όμως έχει τόκο 4,5-6%.

3. Μεγαλύτερη περίοδο χάριτος για τις ασφαλιστικές εισφορές που προέκυψαν από την εκκαθάριση εισφορών του 2019. Αυτές οι οφειλές που φτάνουν στα 800 εκατ. ευρώ πρέπει να πληρωθούν από τον Μάρτιο και μετά σε πέντε δόσεις. Ο Μάρτιος ήδη έφτασε και το συγκεκριμένο βάρος φαντάζει ήδη ασήκωτο.

Η πίεση προς την κυβέρνηση, ειδικά αν έχουμε παράταση των περιοριστικών μέτρων και τον Μάρτιο, θα ενταθεί. Και το δημοσιονομικό κόστος σε περίπτωση που υπάρξουν πρόσθετες αναστολές ή διευκολύνσεις, δεν θα είναι αμελητέο. Από την άλλη, χωρίς τις διευκολύνσεις, το οικονομικό επιτελείο θα αρχίσει να βλέπει να συσσωρεύονται και πάλι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς το δημόσιο. Φαύλος κύκλος. Ένας ακόμη…