Βαρύ πρόστιμο για τις παραπλανητικές διαφημίσεις της VW εξετάζει η Ν. Κορέα

Βαρύ πρόστιμο για τις παραπλανητικές διαφημίσεις της VW εξετάζει η Ν. Κορέα

Photo by REUTERS/Kacper Pempel

Μήνυση κατά της Volkswagen και πέντε στελεχών της αναμένεται να καταθέσει αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Νότιας Κορέας λόγω διαφημίσεων της εταιρείας με αναφορές πως τα οχήματά της συμμορφώνονταν με τους κανόνες και τις αυστηρές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εκπομπές ρύπων.

Σύμφωνα με το MarketWatch, πέραν της μήνυσης η Volkswagen είναι αντιμέτωπη και με ένα βαρύ πρόστιμο. «Η εταιρεία εξαπάτησε τους καταναλωτές με ψευδείς και υπερβολικές διαφημίσεις, παραβιάζοντας τους νόμους για το εμπόριο», ανέφερε η αρμόδια επιτροπή.

Ειδικότερα, η VW διαφήμιζε ότι τα οχήματά της έχουν περάσει επιτυχώς τις δοκιμές για τα πρότυπα εκπομπών που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε φυλλάδια, στην ιστοσελίδα της και διαφημίσεις στην Νότια Κορέα, από τον Δεκέμβριο του 2007 ως τον Νοέμβριο του 2015.

Η νοτιοκορεάτικη αρχή θα καταθέσει επίσης μήνυση για πέντε στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένου του Johannes Thammer, που είναι σήμερα επικεφαλής της Audi Volkswagen Korea και του Trevor Hill, επικεφαλής της τοπικής μονάδας από το 2007 ως το 2012.

Το ποσό που αναμένεται να επιβληθεί στη γερμανική εταιρεία αγγίζει τα 32 εκατ. δολάρια, ενώ θα εκδοθεί απόφαση για τη διόρθωση των παραπλανητικών ειδήσεων. Πρόκειται για το υψηλότερο πρόστιμο που θα έχει επιβληθεί ποτέ από τη ρυθμιστική αρχή της χώρας για ανακριβείς διαφημίσεις και αρκετά υψηλότερο από τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στη VW από χώρες, όπως η Ιταλία, η Βραζιλία και η Ταιβάν.

Εκπρόσωπος της Audi Volkswagen Korea δήλωσε ότι θα συνεργαστεί πλήρως για την έρευνα, ενώ αρνήθηκε να κάνει σχολιασμό για τα πέντε στελέχη που εμπλέκονται άμεσα στο σκάνδαλο.