Βαρέλι δίχως πάτο οι οφειλές του Δημοσίου - Για κάθε 1 ευρώ που πληρώνει δημιουργεί 2 ευρώ νέα χρέη

Βαρέλι δίχως πάτο οι οφειλές του Δημοσίου - Για κάθε 1 ευρώ που πληρώνει δημιουργεί 2 ευρώ νέα χρέη

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις που το προμηθεύουν έχει καταντήσει μια κακόγουστη φάρσα.

Κάθε φορά που η κυβέρνηση πληρώνει ένα ευρώ στην αγορά, την «φεσώνει» με άλλα δύο με αποτέλεσμα το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών να διογκώνεται αντί να περιορίζεται. 

Στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι οφειλές του Δημοσίου στους ιδιώτες και τους προμηθευτές του αυξήθηκαν κατά 57,3%. Έφθασαν τα 6,026 δισ. ευρώ, όταν στα τέλη του 2014 τα χρέη αυτά είχαν περιορισθεί στα 3,8 δισ. ευρώ. Ενώ έχει καταφέρει να πληρώσει την περίοδο αυτή 3,8 δισ. ευρώ, δημιούργησε νέες οφειλές ύψους 6 δισ. ευρώ.  

Το βαρέλι μοιάζει να μην έχει πάτο όχι μόνο επειδή δεν υπάρχει προγραμματισμός αλλά επειδή δεν μπορεί να ελέγξει τι έχει πληρώσει κάθε φορέας του Δημοσίου. Και θα φθάσει οριακά στα τέλη Οκτωβρίου ώστε να ενημερώσει τους θεσμούς ότι δεν κατάφερε να μειώσει το στοκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αυτό ουσιαστικά θα οδηγήσει στην προσωρινή -ενδεχομένως- απώλεια 800 εκατ. ευρώ (από την δεύτερη υποδόση αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών). 

Η κυβέρνηση όπως φαίνεται μικρή σημασία δίνει στην αγορά. Δεν την ενδιαφέρει που κάποιες επιχειρήσεις χρειάζονται τα χρήματα αυτά για να πληρώσουν ακόμα και τους φόρους που τους αναλογούν. Δεν την ενδιαφέρει εάν με τα χρήματα αυτά θα προσελάμβαναν έναν άνεργο. Εάν με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να επενδύσουν στην ανάπτυξη της εταιρείας τους.

Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι ενδεικτικά του τρόπου αντιμετώπισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τον περασμένο Αύγουστο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 588 εκατ. ευρώ και έφτασαν τα 6,026 δισ. ευρώ, όταν στα τέλη του 2014 τα χρέη αυτά είχαν περιορισθεί στα 3,8 δισ. ευρώ.

Όπως προαναφέρθηκε για κάθε ένα ευρώ που εξοφλεί, δημιουργεί νέες υποχρεώσεις περίπου 2 ευρώ (1,57 ευρώ για την ακρίβεια).

Όμως θα έπρεπε να λειτουργεί εντελώς αντίθετα το διάστημα αυτό, δεδομένου ότι οι πιστωτές της χώρας εκταμίευσαν τον περασμένο Ιούλιο ένα ποσό 800 εκατ. ευρώ ακριβώς για την αποπληρωμή τμήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η υποχρέωση που ανάλαβε η Ελλάδα ήταν να χρησιμοποιήσει άλλα 400 εκατ. ευρώ από τα δικά της ταμειακά διαθέσιμα για να μειώσει αντίστοιχα το ποσό των υποχρεώσεών του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα.

Συνολικά δηλαδή 1,2 δισ. ευρώ πρέπει να πέσει στην αγορά μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Στόχος που όπως φαίνεται δεν θα επιτευχθεί.

Η εξέλιξη αυτή θα είναι ιδιαίτερα αρνητική καθώς εάν τα χρήματα αυτά διοχετεύονταν στην αγορά θα άνοιγε ο δρόμος για την εκταμίευση επιπλέον 800 εκατ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία:

1) Οι συνολικές οφειλές των υπουργείων, των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ανήλθαν στα 3,912 δισ. ευρώ τον Αύγουστο από 3,917 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουλίου.

Ειδικότερα:

- 2,309 δισ. ευρώ χρωστούν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης
- 558 εκατ. ευρώ χρωστούν τα νοσοκομεία
- 465 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές των νομικών προσώπων 
- 335 εκατ. ευρώ το χρέος των Δήμων
- 245 εκατ. ευρώ τα χρέη των υπουργείων

2) Οι εκκρεμείς επιστροφές εκτοξεύτηκαν στα 2,114 δισ. ευρώ τον Αύγουστο από 1,521 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουλίου.