Bank of America: «Συγκρατημένη» πτώση των κερδών στο δ' τρίμηνο

Bank of America: «Συγκρατημένη» πτώση των κερδών στο δ' τρίμηνο

Πτώση των κερδών της στο τέταρτο τρίμηνο του έτους κατέγραψε η Bank of America, καθώς τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια έπληξαν τις δραστηριότητες της λιανικής τραπεζικής της, με ορισμένα στοιχεία που ανακοίνωσε πάντως να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη που θα διανεμηθούν στους μετόχους υποχώρησαν στα 5,21 δισ. δολάρια ή 59 σεντς ανά μετοχή κατά το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου, έναντι 6,75 δισ. δολαρίων ή 74 σεντς ανά μετοχή το ίδιο χρονικό διάστημα ένα χρόνο νωρίτερα.

Ωστόσο ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίοι σε έρευνα της Refinitiv ανέμεναν κέρδη στα 55 σεντς ανά μετοχή.

Παράλληλα, η τράπεζα δημοσίευσε έσοδα 20,2 δισ. δολαρίων έναντι των εκτιμήσεων για 20,7 δισ. Μέρος των απωλειών οφείλεται στις δραστηριότητες trading, καθώς το εν λόγω τμήμα της BofA παρουσίασε έσοδα 1,74 δισ. δολαρίων έναντι των εκτιμήσεων αναλυτών που ρωτήθηκαν από την FactSet για για 2,11 δισ., λόγω αδύναμων επιδόσεων σε μακροοικονομικά προϊόντα και ενυπόθηκα.

Αντίθετα, τα έσοδα από τη διαχείριση μετοχών 1,32 δισ. δολαρίων ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις για 1,2 δισ., απόδοση όμως που κυμάνθηκε αρκετά πιο χαμηλά από τα αντίστοιχα μεγέθη που δημοσίευσε την Παρασκευή η JPMorgan για την επενδυτική τραπεζική της.

Επίσης, η δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα, βάσει περιουσιακών στοιχείων, ανέφερε επίσης πτώση 13% στα έσοδα της λιανικής τραπεζικής που υποχώρησαν στα 8,2 δισ. δολάρια, επισημαίνοντας τα χαμηλότερα επιτόκια και την υποχώρηση της δραστηριότητας των πιστωτικών καρτών.

Σημειώνεται ότι τα καθαρά κέρδη από τόκους όλων των μεγάλων τραπεζών των ΗΠΑ συμπιέστηκαν καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκια σχεδόν στο μηδέν για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενα προβλήματα ρευστότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η Bank of America δε βασίζεται παραπάνω στα υψηλότερα επιτόκια για την αύξηση των κερδών της, καθώς διαθέτει υψηλό αριθμό καταθέσεων και ευαίσθητων στα επιτόκια στεγαστικών τίτλων.

Παράλληλα πάντως, η αμερικανική τράπεζα δήλωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 3,2 δισ. δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο του 2021, αφότου οι ρυθμιστικές αρχές της είχαν δώσει τον περασμένο μήνα πράσινο φως για να συνεχίσει τις επαναγορές.