Bank of America: Η αυτοδυναμία της ΝΔ κλειδί για ανάπτυξη - έκπληξη

Bank of America: Η αυτοδυναμία της ΝΔ κλειδί για ανάπτυξη - έκπληξη

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη 

«Αν οι εκλογές αναδείξουν μία αυτοδύναμη κυβέρνηση που κατ' επέκταση συνεπάγεται πολιτική σταθερότητα, συστήνουμε στους επενδυτές να τοποθετηθούν για περαιτέρω μείωση του spread μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού 10ετούς». Η σύσταση της Bank of America Merrill Lynch προς τους επενδυτές τα λέει όλα για το κλίμα που επικρατεί στις αγορές αναφορικά με την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα.

Λίγες μόνο ώρες πριν τις βουλευτικές εκλογές η Bank of America Merrill Lynch, επανέρχεται με νέα έκθεσή της στην οποία αναλύει όλους τους παράγοντες που θα καθορίσουν τις εξελίξεις, την επιτυχία της επόμενης κυβέρνησης αλλά και την οριστική έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της Κυριακής δίνει στην Ελλάδα μια ευκαιρία να επιτύχει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης και να δει τα επιτόκια δανεισμού να μειώνονται ακόμη περισσότερο, αρκεί να υπάρξει πολιτική σταθερότητα και καλύτερα αποτελέσματα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. 

Στη σημερινή της έκθεση η Bank of America Merrill Lynch τονίζει ότι το κλειδί για τις εξελίξεις είναι το κατά πόσο η Νέα Δημοκρατία θα καταφέρει να εξασφαλίσει αυτοδυναμία, έτσι ώστε να μην υπάρξουν νέες πολιτικές αναταράξεις και ενίσχυση της αβεβαιότητας. Η αμερικανική τράπεζα – η οποία τον περασμένο Μάρτιο είχε προβλέψει σαρωτική επικράτηση της ΝΔ σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις – εκτιμά ότι η κυβέρνησης που θα προκύψει το βράδυ της 7ης Ιουλίου θα έχει ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για να αντιμετωπίσει μία σειρά δύσκολων προκλήσεων. 

Και αυτό γιατί η δημοσιονομική θέση της χώρας ίσως έχει εκτροχιαστεί λόγω των προεκλογικών μέτρων Τσίπρα, ενώ ο μεγάλος όγκος «κόκκινων» δανείων στις ελληνικές τράπεζες παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επιτάχυνση της ανάπτυξης. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να αποδείξει ότι η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει σελίδα όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. 

«Η γρήγορη πρόοδος σε αυτούς τους τρεις τομείς – δημοσιονομικά, NPEs, μεταρρυθμίσεις – αμέσως μετά τις εκλογές, σε συνδυασμό με τον περιορισμό της αβεβαιότητας τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εφαρμογής των κατάλληλων πολιτικών, θα είναι πολύ σημαντική για να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα ρήξης με το παρελθόν», σημειώνουν οι αναλυτές της BofA ML, Αθανάσιος Βαμβακίδης, Ρούμπεν Σεγούρα και Σφία Σαλίμ. 

Αναφορικά με το εντυπωσιακό ράλι των ελληνικών ομολόγων, η BofA ML βλέπει ακόμη μεγαλύτερων πτώση των αποδόσεων στο καλό σενάριο, το οποίο προϋποθέτει ότι θα υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση η οποία θα καταφέρει να βελτιώσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι τα ελληνικά ομόλογα μπορούν να σημειώσουν πολύ καλύτερες επιδόσεις από τα υπόλοιπα ομόλογα της περιφέρειας, στην περίπτωση που αυξηθεί το όριο των αγορών ομολόγων από τις τράπεζες, βελτιωθούν οι προοπτικές αναβάθμισης αλλά και συμμετοχής στο QE τα επόμενα χρόνια. 

«Αν οι εκλογές αναδείξουν μία αυτοδύναμη κυβέρνηση που κατ' επέκταση συνεπάγεται πολιτική σταθερότητα, συστήνουμε στους επενδυτές να τοποθετηθούν για περαιτέρω μείωση του spread μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού 10ετούς. Οι κίνδυνοι σχετίζονται με την επιδείνωση του outlook για την Ευρωζώνη ή κάποια απότομη κίνηση στα γερμανικά ομόλογα», σημειώνει η BofA ML.