Β. Ψάλτης (Alpha Bank): Νέα δάνεια 500 εκατ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο

Β. Ψάλτης (Alpha Bank): Νέα δάνεια 500 εκατ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο

Σημαντική βελτίωση παρουσιάζει η Alpha Bank και ειδικά φέτος η τράπεζα έχει επιταχύνει την πρόοδό της με αποτέλεσμα, να βρίσκεται πολύ μπροστά από το πλάνο της ειδικά στις χρηματοδοτήσεις τη μείωση του κόστους, ειδικά όμως στη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων τα οποία έχουν υποχωρήσει πλέον στο 8,2%.

Το γεγονός έχει ανοίξει ήδη τη συζήτηση για διανομή μερίσματος 20%-30% των κερδών του 2023. Όλα τα παραπάνω σημεία συζητήθηκαν από τον CEO της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη, τους στενούς συνεργάτες τους και τους ξένους αναλυτές. 

Στην παρουσίαση της Τράπεζας, η Alpha Bank έδωσε μεγάλο βάρος στις συναλλαγές οι οποίες αλλάζουν εντελώς την εικόνα της Alpha Bank καθώς ο δείκτης των «κόκκινων δανείων» πιέστηκε ταχύτατα σε μονοψήφιο ποσοστό με μία σειρά συναλλαγών που ήταν δύσκολες κι αρκετές ολοκληρώθηκαν κάτω από την πίεση των συγκυριών.

H Alpha Bank έχει ανοίξει την κάνουλα

Ωστόσο η Τράπεζα έχει επιταχύνει σημαντικά στα νέα υγιή δάνεια κυρίως προς επιχειρήσεις. Έτσι σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Βάλτης στους ξένους αναλυτές, «με την έως τώρα εικόνα οι νέες εκταμιεύσεις δανείων στο τέλος του έτους θα είναι αυξημένες κατά περί τα 500 εκατ. ευρώ από τον αρχικό στόχο». Πρόσθεσε ότι,  οι πελάτες μας συνεχίζουν να εστιάζουν στα επιχειρηματικά σχέδιά τους, με στόχο να υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους το συντομότερο δυνατό».

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Ψάλτης και η διοίκηση της Alpha Bank:

  • Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων αναμένεται να φθάσουν φέτος στα 2,7 δισ. ευρώ, έναντι αρχικού στόχου 2,2 δισ. ευρώ. 
  • Μόνο στο δεύτερο τρίμηνο η Alpha Bank έχει προχωρήσει σε νέες εκταμιεύσεις δανείων 1,9 δισ. ευρώ. 
  • Από αυτά προκύπτει καθαρή πιστωτική επέκταση 700 εκατ. ευρώ.
  • Η Alpha Bank έχει καλύψει ήδη τον αρχικό στόχο των νέων δανείων για φέτος σε ποσοστό μεγαλύτερο από 70% στο πρώτο εξάμηνο.
  • Σημαντικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις, είπε ο κ. Ψάλτης, είναι το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • H συνολική λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου Χορηγήσεων περιλαμβάνει τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους 5,5 δισ. των συναλλαγών ΜΕΑ Galaxy και Cosmos.
  • Το χαρτοφυλάκιο Εξυπηρετούμενων Δανείων του Ομίλου (εξαιρουμένων των Galaxy και Cosmos) ενισχύθηκε κατά 3% σε τριμηνιαία βάση κατά 900 εκατ. ευρώ και έφθασε στα 30,6 δισ. ευρώ 

Σε θετική πορεία το καθαρό έσοδο τόκων

Στο μεταξύ το Καθαρό Έσοδο Τόκων επανήλθε σε ανοδική πορεία, καταγράφοντας αύξηση 6,9% από το α’ τρίμηνο του έτους σε 302,7 εκατ. ευρώ, ισορροπώντας το κόστος της εξυγίανσης του ισολογισμού της Alpha Bank. Επίσης το Καθαρό Έσοδο Τόκων από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων σημείωσε κατακόρυφη αύξηση 60% σε ετήσια βάση - από 25 εκατ. ευρώ στο δεύτερο  τρίμηνο 2021 σε 40 εκατ. ευρώ φέτος στην ίδια περίοδο. Το χαρτοφυλάκιο Εξυπηρετούμενων Δανείων αυξάνεται με ρυθμό ταχύτερο της αγοράς κατά 900 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση.