Β. Ντομπρόφσκις: Προσοχή στις προεκλογικές εξαγγελίες, μπορεί να φέρουν δημοσιονομικό εκτροχιασμό

Β. Ντομπρόφσκις: Προσοχή στις προεκλογικές εξαγγελίες, μπορεί να φέρουν δημοσιονομικό εκτροχιασμό

Προσοχή στις προεκλογικές εξαγγελίες συνέστησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, επισημαίνοντας πως η επιστροφή στον δανεισμό από τις αγορές είναι μια λεπτή «άσκηση» και δεν χωράει κανένας δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

Σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr, ο ευρωπαίος αξιωματούχος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην μειωθεί το αφορολόγητο όριο το 2020 και υπογράμμισε ότι εάν η χώρα μας πετύχει έξτρα δημοσιονομικό χώρο, τότε μπορεί να ακυρώσει το μέτρο.

«Πρόκειται για ένα από τα προνομοθετημένα μέτρα (pre-legislative measures). Η γενική μας άποψη για τα μέτρα αυτά ήταν ότι εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πέρα από την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, τότε είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε πώς θα χρησιμοποιηθεί ο χώρος αυτός. Όπως θυμάστε, το ίδιο συνέβη και με τις περικοπές των συντάξεων. Η Κομισιόν είναι ανοικτή και εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και (το αφορολόγητο εισόδημα) αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση, τότε θα το υποστηρίξουμε», σημείωσε.

Ο Β. Ντομπρόβσκις, σχολιάζοντας τον νέο νόμο Κατσέλη, ανέφερε πως είναι ένα προσωρινό μέτρο, που στόχο έχει να μειώσει τα «κόκκινα» δάνεια και ότι εάν δεν πετύχει, τότε θα «χρειαστούν κάποιες διορθώσεις». Είναι σημαντικό να υπάρξει πειθαρχία στην αποπληρωμή δανείων από εδώ και πέρα και να δοθούν τα σωστά κίνητρα, ώστε να αποφεύγονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, ανέφερε και πρόσθεσε πως τα «κόκκινα» δάνεια (NPLs) είναι συνδεδεμένα με την επιστροφή στις αγορές.

Όσο για το ΔΝΤ, απαντάει ότι η Κομισιόν υποστηρίζει πλήρως την απόφαση για αποπληρωμή των δανείων.