Β. Ντομπρόφσκις: Οι προτάσεις της Ιταλίας δεν συνάδουν με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ

Β. Ντομπρόφσκις: Οι προτάσεις της Ιταλίας δεν συνάδουν με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ

Τις αμφιβολίες του για τα προκαταρκτικά σχέδια της Ιταλίας για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους  εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς, όπως τόνισε, αυτά δεν φαίνεται να συμμορφώνονται με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αυτό που προκύπτει μέχρι τώρα από τις συζητήσεις (στην Ιταλία) δεν φαίνεται να συμπίπτει με το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης», δήλωσε ο Βάλντις Ντομμπρόβσκις σε συνέδριο στη Ρίγα, την πρωτεύουσα της Λετονίας.

Υπενθυμίζεται, ότι οι λαϊκιστές της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι επικράτησαν των τεχνοκρατών Τζουζέπε Κόντε και Τζοβάνι Τρία και αψηφώντας τις συστάσεις της Κομισιόν για έλλειμμα που δεν θα ξεπερνά το 1,6%, το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού προβλέπει ότι θα κυμανθεί στο 2,4% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται μάλιστα ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία, ζητώντας του να μην παραιτηθεί και προκληθεί αβεβαιότητα στις αγορές.

«Αν η Ευρώπη απορρίψει το προσχέδιο προϋπολογισμού εμείς θα τραβήξουμε μπροστά», τόνισε ο Σαλβίνι. «Πιστεύουμε ότι εργαζόμαστε για την ανάπτυξη της χώρας, για να οικοδομηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ελπίδας και για να αυξηθεί η απασχόληση», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Λέγκα. 

«Θα εξηγήσουμε στους ευρωπαίους επιτρόπους ότι μειώνοντας και το όριο ηλικίας για την συνταξιοδότηση των πολιτών, θα υπάρξουν μεγάλες ευκαιρίες για νέες θέσεις εργασίας των νέων», τόνισε ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών. 

Διαβάστε ακόμη:

- Μ. Σαλβίνι: Αν η Ευρώπη απορρίψει το προσχέδιο προϋπολογισμού, εμείς θα τραβήξουμε μπροστά

- Capital Economics: Η κατάσταση στην Ιταλία είναι χειρότερη απ'' ό,τι δείχνει