Β. Ντομπρόβσκις: Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πει τίποτα για τη μείωση του αφορολόγητου

Β. Ντομπρόβσκις: Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πει τίποτα για τη μείωση του αφορολόγητου

Τη θέση πως η Κομισιόν δεν έχει λάβει καμία ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές για την οποιαδήποτε αλλαγή στη δρομολογημένη μείωση του αφορολόγητου το 2020, διατύπωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, χαρακτηρίζοντας ως «αγκάθι» τις χαμηλές επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα.

Με συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ναυτεμπορική», ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν έστειλε παράλληλα το μήνυμα ότι οι όποιες προσλήψεις στο Δημόσιο θα πρέπει να γίνονται ελεγχόμενα και να μην ξεφεύγουν από τα διεθνή σημεία αναφοράς.

Ο Επίτροπος για το Ευρώ και τον κοινωνικό Διάλογο επισήμανε ακόμη πως προϋπόθεση για τη μόνιμη κατάργηση της προνομοθετημένης περικοπής είναι το «πάγωμα» των συντάξεων μέχρι το 2022, καθώς και η συγκατάθεση των πιστωτών προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Ερωτηθείς, αν για το ζήτημα θα υπάρχει απόφαση στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, ο κ. Ντομπρόβσκις ανέφερε πως «δεν μπορώ να μιλήσω για λογαριασμό του Eurogroup, αλλά μπορούμε να περιμένουμε ότι αυτό θα ήταν ένα σημαντικό ορόσημο».

Έκανε επίσης την εκτίμηση πως η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα είναι εκ των πραγμάτων σταδιακή, τονίζοντας ότι η Αθήνα θα πρέπει να δοκιμάσει με εκδόσεις ομολόγων μέσα στη χρονική περίοδο του cash buffer.

Παράλληλα, ανέφερε πως δεν γίνεται καμία συζήτηση για αλλαγή των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ δήλωσε πως  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι θετική στην προοπτική μιας bad bank για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.