Β. Κορκίδης: Οι επιχειρήσεις επιθυμούν την άρση των capital controls

Β. Κορκίδης: Οι επιχειρήσεις επιθυμούν την άρση των capital controls

Η πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισμών θα πρέπει να μπει στο επίκεντρο των μέτρων χαλάρωσης τον Σεπτέμβριο, που θα εξετάσει η επόμενη κυβέρνηση η οποία θα συγκροτηθεί μετά τις εθνικές εκλογές ?της 7ης Ιουλίου 2019?.

Αυτό αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής Βασίλης Κορκίδης.

Ο πρόεδρος υπογράμμισε στη δήλωσή του: «η επιχειρηματική κοινότητα επιθυμεί την πλήρη άρση των capital controls, που αποτελεί και βασική προϋπόθεση, προκειμένου η χώρα να λάβει την επενδυτική διαβάθμιση. Το σίγουρο είναι πως, η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται ακόμα σε ασφαλή τροχιά αναπτυξιακής μεγέθυνσης, την οποία η χώρα έχει απελπιστικά ανάγκη. Κατά τη γνώμη μου, με τη παρούσα κατάσταση, δεν αναμένεται υψηλότερη ανάπτυξη το 2019, δεδομένου του δυσμενούς φορολογικού και ρυθμιστικού περιβάλλοντος για επενδύσεις και ανάπτυξη στην Ελλάδα. Τα μερίδια εξαγωγών της ελληνικής οικονομίας, δυστυχώς, παραμένουν σχετικά χαμηλά και θα πρέπει να αυξηθούν, εάν η Ελλάδα επιθυμεί να επιτύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Τα ποσοστά των εισαγωγών και εξαγωγών θα αρχίσουν να αυξάνονται στην Ελλάδα μόνο, εάν η χώρα μπορέσει να αυξήσει τον αριθμό των εξωστρεφών επιχειρήσεων της στον μεσαίο και υψηλής τεχνολογίας τομέα. Για να το επιτύχουμε όμως αυτό, πρέπει να σταματήσει η φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου και να βελτιωθεί η εικόνα του Έλληνα επιχειρηματία διεθνώς, ώστε να ανακτηθεί η εμπορική φήμη και αξιοπιστία, που επί τέσσερα χρόνια, μας στέρησαν τα capital controls».

Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι η μειωμένη ρευστότητα, το αυξημένο κόστος, αλλά και η γραφειοκρατική διαδικασία στην οποία υποβάλλονται οι ελληνικές επιχειρήσεις, προκειμένου να πραγματοποιήσουν εισαγωγές προϊόντων ή πρώτων υλών είναι οι βασικές επιπτώσεις των capital controls, που συμπληρώνουν τέσσερα χρόνια από την επιβολή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ