Β. Κορκίδης: Η έκθεση Πισσαρίδη αγγίζει τα ευαίσθητα σημεία της ελληνικής οικονομίας

Β. Κορκίδης: Η έκθεση Πισσαρίδη αγγίζει τα ευαίσθητα σημεία της ελληνικής οικονομίας

«Η πρώτη ανάγνωση της έκθεσης του νομπελίστα οικονομολόγου, Χ. Πισσαρίδη, φαίνεται να αγγίζει τα ευαίσθητα σημεία της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας με φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και προτάσεις υπέρβασης των χρόνιων αγκυλώσεων», αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και του ΠΕΣΑ, Βασίλης Κορκίδης.

«Το πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη, που δόθηκε στη δημοσιότητα για δημόσια διαβούλευση είναι γεγονός πως περιλαμβάνει βαθιές τομές στη φορολογία και το ασφαλιστικό, αλλά και δραστικές παρεμβάσεις στην παραγωγική και επενδυτική βάση της οικονομίας. Οι εκσυγχρονιστικές συστάσεις της έκθεσης, που αποτελούν και το προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, εστιάζουν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, την υλοποίηση επενδύσεων στον κλάδο της ενέργειας και την ανάπτυξη της καινοτομίας στην Ελλάδα», προσθέτει.

«Συνιστά τη μετατόπιση των επιβαρύνσεων με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων και την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. Προτείνει την απαλλαγή υπερφορολόγησης των μισθών, λιγότερες επιβαρύνσεις στην εργασία και ένα νέο μοντέλο για επικουρικά ταμεία. Ερωτηματικό παραμένει η δημοσιονομική ελευθερία εφαρμογής τους, όμως η αφετηρία της έκθεσης μάς ενθαρρύνει να προσθέσουμε στον δημόσιο διάλογο τις παρεμβάσεις μας με ρεαλιστικές προτάσεις για ένα αναπτυξιακό, παραγωγικό, φιλικό και δίκαιο επιχειρηματικό περιβάλλον», υπογραμμίζει ο κ. Κορκίδης.