B. Αποστόλου: Στρατηγικής σημασίας η ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας

B. Αποστόλου: Στρατηγικής σημασίας η ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας

«Προχωρούμε σήμερα στην προκήρυξη ενός μέτρου, πολύ σημαντικής βαρύτητας για την πολιτική μας στον αγροτικό χώρο, αυτού της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας». Αυτό τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε για την προκήρυξη του μέτρου της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, ύψους 443 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Αποστόλου έκανε λόγο για στροφή στην ποιότητα, στα πιστοποιημένα προϊόντα, αλλά και ειδικά στη βιολογική παραγωγή, ενώ επεσήμανε ότι «είναι μια στρατηγική επιλογή του υπουργείου παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του αγροτικού τομέα. Είναι η αιχμή του δόρατος για να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και να περάσουμε σε μια εξωστρεφή και ανταγωνιστική γεωργία και κτηνοτροφία».

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος και θα μείνει ανοιχτή για ένα μήνα. Το μέτρο αυτό του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020, αφορά περίπου 20.000 με 25.000 γεωργούς και κτηνοτρόφους.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου, «ανασυντάσσουμε ταυτόχρονα ολόκληρο το φάσμα λειτουργίας του χώρου, τη διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης, την ίδια την λειτουργία των οργανισμών πιστοποίησης, έτσι ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να είναι σίγουρος ότι εκείνο που πληρώνει ως βιολογικό είναι πράγματι βιολογικό».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, είπε χαρακτηριστικά: «Μακάρι η Ελλάδα να γίνει ένα βιολογικό περιβόλι και έτσι θα μπορέσουν να ξεπεραστούν με την υψηλή προστιθέμενη αξία στα προϊόντα, τα δομικά μειονεκτήματα, όπως ο μικρός κλήρος και το ανάγλυφο».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσιρώνης, βασικό χαρακτηριστικό του μέτρου είναι η διαφάνεια, καθώς όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά και θα απλοποιηθεί κάθε διαδικασία, ενώ το πρόγραμμα επιτρέπει την αξιοποίηση εκτάσεων σε κατοικημένες περιοχές, αστική και περιαστική γεωργία-κτηνοτροφία και παράλληλα δίνει λύσεις για ζητήματα που είχαν παρατηρηθεί σε περιπτώσεις πολυκαλλιέργειας.

Με αυτό το μέτρο, και νέες καλλιέργειες μπορούν να πάρουν βιολογικό πρόσημο, όπως ροδιά, συκιά, ακροδρυά, ακτινίδιο, αβοκάντο, μικρόκαρπες δάσους, καπνός, φυλλώδη λαχανικά, σταυρανθή, βολβώδη, καρότο και πατάτες. Μέσα στο 2017 θα υπάρξει συμπληρωματική προκήρυξη.

Όσον αφορά στην απορρόφηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης το 2016, το τελικό ποσοστό άγγιξε το 16%, πάνω από 620 εκατομμύρια ευρώ, ενώ και το 2017 θα προκηρυχθούν δράσεις και μέτρα του που αφορούν στην κατάρτιση των νέων αγροτών, στην μεταποίηση και στα σχέδια βελτίωσης. «Ξεκινήσαμε με τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να διασφαλίσουμε τους πόρους από την Ε.Ε. και την έγκαιρη πληρωμή, χωρίς καταλογισμούς και πρόστιμα, των κοινοτικών ενισχύσεων, αλλά και των αποζημιώσεων των αγροτών. Να νοικοκυρέψουμε επίσης το σύστημα και να εκκαθαρίσουμε παλιές αμαρτίες που άφηναν (και σε κάποιες περιπτώσεις αφήνουν ακόμα) απλήρωτους τους αγρότες. Με τις πληρωμές του 2016 κάναμε και ρεκόρ από καταβολής της ΚΑΠ. Τινάξαμε τη μπάνκα στον αέρα, καταβάλλοντας στον αγροτικό χώρο για ενισχύσεις, ανειλημμένες και εκκρεμότητες από το 2008, 3,7 δισ.» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου και συμπλήρωσε: «Ήδη προχωράμε σε δράσεις και μέτρα για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Όπως έχω πει και πάλι, το νούμερο ένα ζητούμενο είναι να μεγαλώσουμε την πίτα. Μόνον τότε θα ξεφύγουμε από τη διαχείριση της μιζέριας και τη ένδειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία έχουν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο».

Με πληροφοριές από ΑΠΕ-ΜΠΕ