Αυξάνονται οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση λόγω του εμπορικού πολέμου

Αυξάνονται οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση λόγω του εμπορικού πολέμου

Αυξάνονται οι φόβοι για οικονομική ύφεση εξαιτίας του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας σύμφωνα με την Goldman Sachs η οποία δεν ελπίζει πλέον σε μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2020.

«Αναμένουμε να τεθούν σε ισχύ οι δασμοί που στοχεύουν τα εναπομείναντα 300 δισ. δολάρια των αμερικανικών εισαγωγών από την Κίνα», ανέφερε η τράπεζα.

Όπως αναφέρει το Reuters, την 1η Αυγούστου o Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς 10% στις κινεζικές εισαγωγές ύψους 300 δισ. δολαρίων από την 1η Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα η Κίνα να σταματήσει τις αγορές των γεωργικών προϊόντων των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν επίσης ότι η Κίνα είναι ένας χειριστής νομισμάτων με την ίδια να αρνείται ότι έχει «χειραγωγήσει» το γουάν για ανταγωνιστικό κέρδος.

Έτσι, η Goldman Sachs μείωσε την πρόβλεψη ανάπτυξης των ΗΠΑ για το τέταρτο τρίμηνο κατά 20 μονάδες βάσης στο 1,8%, λόγω των μεγαλύτερων από το αναμενόμενο επιπτώσεων από τις εμπορικές εντάσεις.

«Συνολικά, έχουμε αυξήσει τις εκτιμήσεις μας για τον αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου στην ανάπτυξη», επισήμανε η τράπεζα σε ένα σημείωμα που συνέταξαν τρεις από τους οικονομολόγους της.

«Η αύξηση του κόστους των εισροών από τη διακοπή της αλυσίδας εφοδιασμού θα μπορούσε να οδηγήσει τις εταιρείες των ΗΠΑ να μειώσουν την εγχώρια δραστηριότητά τους», τόνισαν. «Μια τέτοια πολιτική αβεβαιότητα μπορεί επίσης να ωθήσει τις εταιρείες να μειώσουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες τους», πρόσθεσαν οι οικονομολόγοι.