Αυξάνεται ραγδαία η πιθανότητα ύφεσης στην Ευρωζώνη

Αυξάνεται ραγδαία η πιθανότητα ύφεσης στην Ευρωζώνη

Η πιθανότητα οικονομικής ύφεσης στην Ευρωζώνη αυξάνεται ραγδαία εν τω μέσω  αδύναμης εξωτερικής ζήτησης και βιομηχανικής συρρίκνωσης στη Γερμανία η οποία αποδεικνύεται βαθύτερη και μεγαλύτερη σε διάρκεια από ότι αρχικά αναμενόταν. Αυτό αναφέρει η Oxford Economics, σχολιάζοντας τα πολύ απογοητευτικά στοιχεία για την ευρωπαϊκή οικονομία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

«Ο δείκτης ύφεσης έχει ενισχυθεί σημαντικά με τι πιθανότητες ύφεσης μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 να διαμορφώνεται πλέον στο 14%», σημειώνει ο οίκος. Ωστόσο, παρά την αύξηση στον δείκτη, η Oxford Economics εκτιμά ότι η ύφεση δεν θα καταγραφεί φέτος, αλλά οι πιθανότητες αυξάνονται πολύ για το 2020.

Ο οίκος κάνει λόγο για υποτονικό δεύτερο εξάμηνο αλλά και για προοπτικές που δεν είναι οι καλύτερες δυνατές καθώς το εξωτερικό περιβάλλον θα συνεχίσει να είναι γεμάτο προκλήσεις, ενώ οι ενδείξεις ότι οι ανησυχίες του βιομηχανικού κλάδου εξαπλώνονται στην εσωτερική ζήτηση αυξάνονται.

Το νομισματικό οπλοστάσιο που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ θα βοηθήσει στον περιορισμό του κινδύνου ύφεσης ωστόσο η έλλειψη προληπτικής δημοσιονομικής χαλάρωσης που θα λειτουργούσε επιπρόσθετα των πρωτοβουλιών της ΕΚΤ αυξάνει τον κίνδυνο για το 2020.