Αυτοί θα «κυνηγήσουν» τους οφειλέτες της ΔΕΗ

Αυτοί θα «κυνηγήσουν» τους οφειλέτες της ΔΕΗ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Ξεκινάει το κυνήγι των οφειλετών της ΔΕΗ που χρωστούν συνολικά 2,4 δισ. ευρώ στην εταιρεία. Τη δουλειά θα αναλάβει κοινοπραξία που αναδείχθηκε νικητής μετά το διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε η επιχείρηση, και η οποία έχει σαν επικεφαλής την εταιρεία διαχείρισης χαρτοφυλακίων Qualco, μαζί με συνολικά εννέα τράπεζες, και δικηγορικές εταιρείες. 

Αναλυτικά, την κοινοπραξία απαρτίζουν η εξειδικευμένη σε τιτλοποιήσεις χρεών αμερικανική εταιρεία Finacity Corporation , καθώς επίσης οι IBM Hellas, η Deutshce Bank London Branch, η Estia Business Group, η Deloitte Business Solutions, η KPMG, η Qualco UK, η ΚΑΠΑ Research, και η Νικόλαος Α. Ανδρικόπουλος και Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία.

Σημειώνεται ότι η Qualco του Ορέστη Τσακαλώτου, εξαδέρφου του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, είχε γίνει γνωστή όταν μαζί με την PwC Business Solutions Α.Ε. και τη γερμανική Hoist Kredit Aktiebolag είχαν συστήσει την PQH, προκειμένου να αναλάβει την εκκαθάριση των bad banks 16 τραπεζών.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού της ΔΕΗ προβλέπει ότι ο σύμβουλος καλείται να:

- Εκπονήσει αναλυτικό πλάνο υλοποίησης υπηρεσιών.

- Αναπτύξει στρατηγική διαχείρισης οφειλών και να καθορίσει συστηματικές δράσεις διαχείρισής τους.

- Εξετάσει την δυνατότητα χρηματοδότησης, τιτλοποίησης απαιτήσεων.

- Σχεδιάσει πλαίσιο υλοποίησης, παρακολούθησης και αξιολόγησης των δράσεων και να υποστήριξη την υλοποίησή τους.

- Αναλάβει τη διαχείριση επιλεγμένου τμήματος πελατών με ληξιπρόθεσμες οφειλές. 

Το έργο που αναλαμβάνει στην περίπτωση της ΔΕΗ είναι τεράστιο, εξ ου και ο προϋπολογισμός, ύψους 12 εκατ. ευρώ (ανώτατο όριο), με την αμοιβή του αναδόχου να καθορίζεται ως ποσοστό επί των εισπράξεων των οφειλών που επιτυγχάνει. Εν προκειμένω όταν ο πελάτης έχει ενεργή σύμβαση το ανώτατο ποσοστό της αμοιβής θα ανέρχεται στο 8%, ενώ η αμοιβή αυξάνεται ανάλογα με την οφειλή. Για παράδειγμα, για οφειλές μέχρι 30.000, η αμοιβή διαμορφώνεται σε 10%, μέχρι 50.000 ευρώ σε 20%, κ.οκ.).

Επίσης η ΔΕΗ διατηρεί το δικαίωμα προαίρεσης (option), να αυξομειώσει τον συνολικό προϋπολογισμένο συμβατικό τίμημα, σε ποσοστό ως προς την αύξηση +50% και ως προς τη μείωση σε ποσοστό μέχρι –30% βάσει των πραγματικών αναγκών της.