Αυτό είναι το μέλλον του ελληνικού επιχειρείν

Αυτό είναι το μέλλον του ελληνικού επιχειρείν

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Στην Ελλάδα της κρίσης, των επιχειρηματικών λουκέτων, των «κόκκινων» δανείων και των δυσβάσταχτων χρεών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, υπάρχουν και επιχειρήσεις που όχι μόνο κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους, αλλά σήμερα αντιπροσωπεύουν την επιχειρηματική κοινότητα στην οποία θα βασιστεί η ελληνική οικονομία για να ανακάμψει πλήρως.

Με την ανάπτυξη να παραμένει αναιμική, καθώς παρά το 1,9% του 2018 τα στοιχεία εμφανίζονται χειρότερα των εκτιμήσεων και πολλοί αναλυτές προβλέπουν επιβράδυνση την επόμενη διετία, η Ελλάδα χρειάζεται επιχειρήσεις που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας προς το καλύτερο και θα συμβάλλουν στην αναπτυξιακή έκρηξη.

Αυτές τις επιχειρήσεις εντοπίζουν και βραβεύουν εδώ και τρία χρόνια η Eurobank και η Grant Thornton, μέσω του θεσμού «Growth Awards». Πρόκειται για ελληνικές εταιρείες που ακολουθούν βέλτιστες πρακτικές και συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας νέας προοπτικής στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή.

Όπως πολύ εύστοχα ανέφερε ο πρόεδρος της Eurobank, κ. Ν. Καραμούζης, στην εντυπωσιακή εκδήλωση βράβευσης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Μέγαρο Μουσικής, τέτοιες επιχειρήσεις μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για ένα καλύτερο αύριο, μια νέα, εξωστρεφή και δυναμική ελληνική επιχειρηματικότητα, η οποία θα λειτουργήσει ως καταλύτης μιας ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Τίποτα, ωστόσο, δεν μπορεί να συμβεί αν το πολιτικό σύστημα δεν αφήσει πίσω του τον ασύδοτο και ανεύθυνο λαϊκισμό, τόνισε ο κ. Καραμούζης.

Όμως για να καταφέρουν οι επιχειρήσεις - που μέχρι σήμερα ξεχωρίζουν – να περάσουν με ομαλό τρόπο στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η ψηφιακή επανάσταση χρειάζονται την απαιτούμενη καθοδήγηση και τον απαραίτητο «εξοπλισμό». Την ανάγκη αφουγκράζεται η Eurobank, καθώς όπως προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Φωκίων Καραβίας, θα δημιουργήσει κέντρο ψηφιακής γνώσης.

Στόχος είναι να θέσει στην υπηρεσία των επιχειρήσεων, χωρίς κόστος, εργαλεία αλλά και το συνολικό ψηφιακό οικοσύστημα της τράπεζας, έτσι ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν και θα επιτύχουν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Μάλιστα, η Eurobank θα συνεργαστεί σε αυτή την προσπάθεια με κορυφαίους «παίκτες» της τεχνολογίας, όπως η Google.

Οι επτά επιχειρήσεις που διακρίθηκαν φέτος είναι:

-Πλαίσιο Computers, για την λειτουργική και επιχειρησιακή βελτίωση

-Jumbo AEE, στην κατηγορία ανάπτυξη προϊόντος/αγορών

-Β. Καυκάς ΑΕ, στην κατηγορία ανθρώπινο δυναμικό & εταιρική κουλτούρα

-ELVARHALCOR SA, στον τομέα των επενδύσεων

-ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ – Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ, στην Εταιρική και Κοινωνική Ευθύνη

-Chipita SA, στην κατηγορία Επιχειρηματική Αριστεία

-Όμιλος ΟΤΕ, Βραβείο «Ψηφιακής Εξέλιξης»

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα τα συμπεράσματα της οποίας περιγράφουν με γλαφυρό τρόπο τα προβλήματα των ελληνικών επιχειρήσεων σήμερα. Η έρευνα φέρνει στο προσκήνιο το ελληνικό επιχειρείν μέσω της αξιολόγησης 8.000 επιχειρήσεων από 92 κλάδους, αποτυπώνοντας στον αναπτυξιακό χάρτη την απόδοση των ελληνικών επιχειρήσεων την περίοδο 2011-2017, μέσα από το επιστημονικό μοντέλο Health/Growth Matrix.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, 7 στις 10 επιχειρήσεις σήμερα δεν είναι αισιόδοξες για την εξέλιξη του οικονομικού περιβάλλοντος. Ο λόγος, ποιος άλλος, η υψηλή φορολογία, η γραφειοκρατία και οι αέναες νομικές διαδικασίες. Επτά στους δέκα επιχειρηματίες δηλώνουν ότι το βασικό εμπόδιο για την ανάπτυξη των εργασιών τους είναι η φορολογία καθώς απομυζεί το 60% των κερδών των επιχειρήσεων. Μάλιστα, μόλις το 10% των επιχειρήσεων καταβάλλει το 88% των συνολικών φόρων, γεγονός που δείχνει την δυσανάλογη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που βραβεύθηκαν, η Πλαίσιο Computers εμφάνισε σταθερά αρνητικό καθαρό δανεισμό την περίοδο 2015-2017 και πωλήσεις άνω των 288 εκατ. ευρώ την περίοδο 2011-2017. Από την πλευρά της, η Jumbo εμφάνισε αύξηση 39% στον κύκλο εργασιών και 44% στα EBITDA, από το 2011 έως το 2017, ενώ την περίοδο 2015-2017 παρουσιάζει σταθερά αρνητικό καθαρό δανεισμό.

Η ELVALHALCOR σημείωσε αύξηση 16% στον κύκλο εργασιών και 60% στα EBITDA, την περίοδο 2011-2017, ενώ το 2017 η αναλογία των συνολικών υποχρεώσεων προς τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκε στο 1,3. Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ κατέγραψε αύξηση 15% στον κύκλο εργασιών και 34% στα EBITDA την περίοδο 2011-2017 καθώς και σταθερά αρνητικό καθαρό δανεισμό την περίοδο 2015-2017.

Ο Όμιλος ΟΤΕ εμφάνισε πωλήσεις άνω των 3,8 δισ. ευρώ και EBITDA άνω των 1,2 δισ. ευρώ από το 2014 έως το 2017, ενώ κατά την περίοδο 2011-2017 κατάφερε μείωση του καθαρού δανεισμού της τάξης του 82%. Η Chipita σημείωσε αύξηση 22% στον κύκλο εργασιών την περίοδο 2014-2017 και αύξηση 88% στα EBITDA από το 2016 στο 2017, ενώ η αναλογία συνολικών υποχρεώσεων προς τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκε στο 0,8% το 2017. Η ΚΑΥΚΑΣ σημείωσε αύξηση 75% στον κύκλο εργασιών και 157% στα EBITDA την περίοδο 2011-2017, ενώ τριπλασίασε το EBT από το 2014 έως το 2017.