Αυτές είναι οι μεγάλες αναπλάσεις που αλλάζουν το real estate

Αυτές είναι οι μεγάλες αναπλάσεις που αλλάζουν το real estate

Σημαντική ώθηση στην κτηματαγορά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι θα δώσουν οι μεγάλες σχεδιαζόμενες αναπλάσεις, οι οποίες με κυρίαρχη αυτή της Μητροπολιτικής Παρέμβασης στο Ελληνικό εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τις αξίες, τροφοδοτώντας το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ενόσω οι διαδικασίες για την έναρξη του έργου αξιοποίησης του Ελληνικού προχωρούν οδηγώντας την επένδυση των 8 δισ. ευρώ στη γραμμή εκκίνησης, το κυβερνητικό σχέδιο για την ΠΥΡΚΑΛ, σε συνδυασμό με άλλα μεγάλα έργα αξιοποίησης και νέων χρήσεων μεγάλων ακινήτων, στρέφουν το βλέμμα των επενδυτών σε νέες περιοχές.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Στο Ελληνικό, το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης προβλέπει, αρχές καλοκαιριού, να έχει ολοκληρωθεί το οικονομικό κλείσιμο της σύμβασης παραχώρησης, ώστε τους μήνες που θα ακολουθήσουν να αρχίσουν να εγκαθίστανται στην έκταση τα πρώτα εργοτάξια. Και, φυσικά, να ξεκινήσουν τα πρόδρομα έργα, όπως η αφαίρεση του τσιμέντου κ.ο.κ.

Όπως έχει αναφέρει το Liberal Μarkets, οι μεγάλες εκκρεμότητες της επένδυσης κλείνουν, με βασικότερη αυτή της δικαστικής ωρίμανσης του ακινήτου, ύστερα από την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που απορρίπτει και την τελευταία αίτηση ακύρωσης κατά υπουργικής Απόφασης. Όπως και τη νομοθέτηση για τη διανομή των δικαιωμάτων της έκτασης που υπήρξε μακρά και ιδιαίτερα σύνθετη διαδικασία. Σε πρώτη φάση, στην έκταση θα υλοποιηθούν σημαντικά έργα υποδομής, ενώ σε τμήμα της θα κατασκευαστούν περί τις 800 κατοικίες.

Επίσης, εξελίξεις αναμένονται σε ό,τι αφορά το ολοκληρωμένο συγκρότημα με καζίνο (IRC), μία επένδυση 1 δισ. ευρώ, η οποία, με ανάδοχο την κοινοπραξία Mohegan-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, θα μπει το προσεχές διάστημα στη φάση της υλοποίησης, της εκπόνησης των απαιτούμενων μελετών κτλ.

ΠΥΡΚΑΛ

Στις τελευταίες αφίξεις της λίστας των μεγάλων αναπλάσεων, ανήκει η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της βιομηχανίας ΠΥΡΚΑΛ, όπου θα μεταφερθούν εννέα υπουργεία.

Το συγκεκριμένο έργο δεν ωφελεί μόνο την περιοχή της Δάφνης-Υμηττού, όπου μία εγκατάσταση από κουφάρι, θα μετατραπεί σε υπερσύγχρονους γραφειακούς χώρους και πνεύμονα πρασίνου. Αλλά και το κέντρο της Αθήνας, όπου αυτή τη στιγμή τα 127 μισθωμένα και λίγα ιδιόκτητα ακίνητα, όπου βρίσκονται διάσπαρτα τα 9 εννέα υπουργεία, θα αποκτήσουν χρήση κατοικίας και εμπορίου, τροφοδοτώντας την αύξηση των υπεραξιών.

ρισμένα δε από τα κτίρια που θα μείνουν κενά εκτιμάται ότι θα μετατραπούν σε ξενοδοχεία, γεγονός που ενισχύει περαιτέρω τον τουριστικό χαρακτήρα του ιστορικού κέντρου. Πρόκειται για ένα έργο – ΣΔΙΤ ύψους 250 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα επιτρέψει την εξοικονόμηση ποσού άνω του 1 δισ. ευρώ από την εξοικονόμηση μισθωμάτων που πληρώνει το Δημόσιο.

ΧΡΩΠΕΙ

Σημαντικές προσδοκίες θρέφει η αγορά και από τον σχεδιασμό νέων χρήσεων του ακινήτου της πρώην Χρωματουργίας Πειραιώς (ΧΡΩΠΕΙ). Πρόκειται για μία επένδυση της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ με αντικείμενο τη δημιουργία ενός hub καινοτομίας που θα είναι σημείο αναφοράς στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Το έργο-ΣΔΙΤ, που περιλαμβάνει την αξιοποίηση ακινήτων συνολικής επιφάνειας 17.900 τ.μ. και βρίσκεται στη φάση του διαγωνισμού, προσελκύει ισχυρό ενδιαφέρον, ενώ εκτιμάται ότι ανάδοχος θα υπάρξει αρχές του 2022. Το ενδιαφέρον δεν σχετίζεται μόνο με τεχνικές εταιρείες που θα επιδίωκαν να αναλάβουν την υλοποίηση του έργου, αλλά και σε επιχειρήσεις τεχνολογίaς, οι οποίες θα επιθυμούσαν να εξασφαλίσουν μία «θέση» σε αυτό.

Βασιλικά Κτήματα Τατοϊου

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα του real estate περιλαμβάνει την ανάπλαση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι του οποίου ο προϋπολογισμός εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 130 εκατ. ευρώ, ενώ θα ενισχύσει τη θέση της Αθήνας ως προορισμού city break, όταν η πανδημία αποτελέσει παρελθόν.

Το κτήμα Τατοϊου είναι μία δασική έκταση 42.000 περίπου στρεμμάτων, που αποτελείται από τον ιστορικό πυρήνα (1.600 στρέμματα) και τις καλλιέργειες που εκτείνονται σε 1.200 στρέμματα.

Επίσης, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας και απέχει 21 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Εντός του διέρχεται η Λεωφόρος Δεκελείας Αγίου Μερκουρίου- αποτελεί τμήμα της παλαιάς οδού Αθηνών-Χαλκίδας- που συνδέει το κτήμα με την Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, αλλά και η σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Χαλκίδας.

Η μελέτη βιωσιμότητας του project έχει ως βασικούς πυλώνες την υπαίθρια άθληση και αναψυχή την αγροτική οικονομία, την έρευνα και γνώση και την ευεξία. Για να είναι αποδοτικό το project προβλέπεται η δημιουργία και οικονομικών δραστηριοτήτων, δηλαδή η δημιουργία εμπορικών καταστημάτων, ξενοδοχείου υψηλών προδιαγραφών, χώρων εκδηλώσεων, υψηλών προδιαγραφών εστιατορίου, όπως και η ανάπτυξη σειράς δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν το trekkingπαιδικές κατασκηνώσεις κτλ.

Σχεδιάζεται ακόμη να αναπτυχθούν σε νέους χώρους, με μέγιστη δόμηση έως 3.000 τ.μ. δραστηριότητες έρευνας και εκπαίδευσης, όπως και η φιλοξενία start-up επιχειρήσεων.

Διπλή Ανάπλαση Βοτανικού – Λεωφόρου Αλεξάνδρας

Την άνοδο των τιμών στην περιοχή του Βοτανικού και του Ελαιώνα, όπου σήμερα υπάρχουν διαμερίσματα με αξία ανά μέτρο πέριξ των 1.000 ευρώ, αναμένεται να τροφοδοτήσει και το project της Διπλής Ανάπλασης Βοτανικού-Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Το έργο 163,5 εκατ. ευρώ για το οποίο έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο Δήμος Αθηναίων, ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός και η ΑΕΠ Ελαιώνα, έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης την επόμενη τριετία.

Προβλέπεται ότι στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας θα δημιουργηθεί, μεταξύ άλλων, ελεύθερος χώρος πρασίνου και αναψυχής 18 στρεμμάτων, αθλητικό μουσείο του ΠΑΟ κτλ.

Στο Βοτανικό θα κατασκευαστεί γήπεδο ποδοσφαίρου έως 40.000 θέσεων, διεθνών προδιαγραφών FIFA UEFA 4 αστέρων αθλητικές εγκαταστάσεις του ερασιτεχνικού σωματείου ΠΑΟ 7.500 τ.μ. και αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων 4.800 τ.μ.

Η νέα ΔΕΘ – ΗELEXPO

Οι σχεδιαζόμενες αναπλάσεις περιλαμβάνουν και τη «συμπρωτεύουσα», τη Θεσσαλονίκη. Πρόσφατα, το Συμβούλιο της Επικρατείας παρέσχε θετική γνωμοδότηση στο Προεδρικό Διάταγμα, που είχε αποστείλει προς έγκριση το υπουργείο Περιβάλλοντος και αφορά την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην περιοχή του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, συνολικής έκτασης 176 στρεμμάτων.

Η ανάπλαση, της οποίας το ύψος θα είναι της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ, θα πραγματοποιηθεί σε έξι άξονες όπου θα αναπτυχθούν:

-Νέες εκθεσιακές εγκαταστάσεις της εταιρείας ΔΕΘ – HELEXPO A.E.

-Υπαίθριοι χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκθέσεων και συνάθροισης κοινού

-Εμπορικές εγκαταστάσεις, εστιατόρια, αναψυκτήρια

-Γραφεία

-Ξενοδοχείο

-Νέο Συνεδριακό Κέντρο

-Υπόγειοι χώροι στάθμευσης και ελεύθερος χώρος, προσβάσιμος στους κατοίκους, με στόχο την εξυπηρέτηση της κίνησης πεζών και ποδηλάτων.