Αύριο στη Ντόχα η Σύνοδος για το πετρέλαιο-διίστανται οι απόψεις για τα μέτρα

Αύριο στη Ντόχα η Σύνοδος για το πετρέλαιο-διίστανται οι απόψεις για τα μέτρα

Διίστανται οι απόψεις αναλυτών και επενδυτών για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην αγορά πετρελαίου ενόψει της αυριανής κρίσιμης συνόδου των κορυφαίων πετρελαιοπαραγωγών χωρών, μελών και μη του ΟΠΕΚ, στη Ντόχα του Κατάρ. Κάποιοι εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν θα υπάρξει τελικά αποδοχή από όλους τους εμπλεκομένους της πρότασης για πάγωμα της προσφοράς άλλοι μεταξύ των οποίων και οι ειδικοί της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, επισημαίνουν ότι ακόμη και μία τέτοια συμφωνία δεν είναι αρκετή για να επαναφέρει την ισορροπία στην κορεσμένη αγορά πετρελαίου.

Η Σαουδική Αραβία, ο ισχυρότερος παίχτης της αγοράς, επιμένει στο ότι το πάγωμα αρκεί για να μειωθεί το πλεόνασμα προσφοράς, καθώς αναμένει αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης αργού τόσο φέτος όσο και το 2017, αν και με βραδύτερους των αρχικών υπολογισμών ρυθμούς. Εμφανίζεται, ωστόσο, και η ίδια επιφυλακτική για το εάν η αυριανή Σύνοδος θα αποδώσει καρπούς.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ο Σαουδάραβας  πρίγκιπας και διάδοχος του θρόνου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, επανέλαβε ότι θα υπογράψει τη συμφωνία μόνο εφόσον συμμετέχουν σε αυτήν όλοι οι μεγάλοι παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν. Η Τεχεράνη, ωστόσο, δεν έχει φανεί μέχρι στιγμής πρόθυμη για κάτι τέτοιο, επιμένοντας στα σχέδιά της για αύξηση τόσο της παραγωγής όσο και των εξαγωγών. Στόχος της να ανακτήσει το ιρανικό πετρέλαιο το μερίδιο αγοράς, που έχασε τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης.

Ο Σαλμάν διεμήνυσε μάλιστα ότι η Σαουδική Αραβία έχει τη δυνατότητα να αυξήσει άμεσα- όποια στιγμή και εάν το αποφασίσει- την παραγωγή της κατά περισσότερο από ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως. Η επισήμανση αυτή ερμηνεύεται ως "απάντηση" στην Τεχεράνη.