Ασυγκίνητη η στερλίνα στο flextention

Ασυγκίνητη η στερλίνα στο flextention

Γράφουν οι αναλυτές της Ebury*

Αν και η σημαντικότερη είδηση της περασμένης εβδομάδας ήταν η συμφωνία για την αναβολή του Brexit ως το τέλος Οκτωβρίου, οι αγορές φαίνεται ότι είχαν ήδη προεξοφλήσει την εξέλιξη αυτή, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει κάποια έντονη αντίδραση της στερλίνας.

Ο συμβιβασμός ανάμεσα στην ΕΕ και το ΗΒ επιβεβαιώνει ότι προγραμματισμένη ημερομηνία για την έξοδο είναι η 31η Οκτωβρίου, δηλαδή δίνεται παράταση για περισσότερο από έξι μήνες. Η Τερέζα Μέι είχε την ελπίδα ότι θα καταφέρει να σιγουρέψει μια πιο σύντομη παράταση ως το τέλος Ιουνίου, ενώ Ευρωπαίοι ηγέτες ευελπιστούσαν σε παράταση ενός έτους. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα κληθεί τώρα να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές του Μαίου ή να φύγει στις αρχές Ιουνίου χωρίς συμφωνία. Το «ευέλικτο στοιχείο» της συμφωνίας συνεπάγεται ότι η πραγματική ημερομηνία εξόδου θα μπορούσε να έρθει πολύ νωρίτερα, εφόσον η Μέι εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τη συμφωνία αποχώρησης στο ενδιάμεσο.

Προς γενική έκπληξη, η αντίδραση απέναντι στη στερλίνα ήταν πολύ μετρημένη. Αυτό εξηγείται, καθώς πολλοί επενδυτές οι οποίοι πόνταραν σε ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παράτασης που θα έφτανε στο ένα έτος, αναμφίβολα απογοητεύτηκαν. Η εξέλιξη αυτή φάνηκε ως το καλύτερο δυνατό σενάριο για τη στερλίνα, με δεδομένο ότι ετήσια παράταση θα άνοιγε την πιθανότητα για δεύτερο δημοψήφισμα, ενώ ο χρόνος του εξαμήνου δεν επαρκεί για κάτι τέτοιο.

Δευτερευόντως, η αγορά παραμένει πολύ επιφυλακτική κατά πόσον μια τέτοια καθυστέρηση είναι ικανοποιητικός χρόνος για διέξοδο από το αδιέξοδο. Η ΕΕ παραμένει αντίθετη στην προοπτική νέων διαπραγματεύσεων, καθώς υπάρχει ακόμη ένας υπολογίσιμος αριθμός βουλευτών των Συντηρητικών οι οποίοι είναι αντίθετοι στη συμφωνία της πρωθυπουργού. Επιπροσθέτως, η αντίθεση της κυβέρνησης του ΗΒ σε συμμετοχή στις ευρωεκλογές της 23ης Μαίου σημαίνει ότι ένα no deal Brexit μέσα στο καλοκαίρι δεν μπορεί να αποκλειστεί. Να σημειωθεί επίσης ότι πολλοί επενδυτές φοβούνται την πιθανότητα γενικών εκλογών.

Η στερλίνα απέχει πολύ ακόμη από το να διαφύγει τον κίνδυνο. Αυτήν την εβδομάδα, περιμένουμε τα οικονομικά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου και να πέσει εκεί η προσοχή τώρα που το Brexit έχει προσωρινά αναβληθεί. Την Τρίτη θα εκδοθεί η έκθεση για την εργασία ενώ την Τετάρτη τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Αυτά θα μας δώσουν μια ιδέα -αν και με χρονοκαθυστέρηση- σχετικά με το πόσο καλά η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου κινείται στη ζώνη της αβεβαιότητας γύρω από το Brexit.

* Οι αναλυτές της Ebury αναδείχθηκαν από τον Bloomberg στην πρώτη θέση των πιο επιτυχημένων ως προς τις προβλέψεις τους για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου για το τέταρτο τρίμηνο του 2018.