ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2016η
Κυριακή, 9 Μαΐου 2021

ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

Asia Nikkei: H παγκόσμια έλλειψη φέρνει αυξήσεις στις τιμές των τσιπ

Asia Nikkei: H παγκόσμια έλλειψη φέρνει αυξήσεις στις τιμές των τσιπ

Η Renesas Electronics της Ιαπωνίας, η NXP της Ολλανδίας και άλλοι κορυφαίοι κατασκευαστές αυξάνουν τις τιμές των ημιαγωγών (τσιπ) που τοποθετούνται σε αυτοκίνητα και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, καθώς προσπαθούν προσπαθούν να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση και την περιορισμένη ικανότητα παραγωγής. 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Asia Nikkei οι ειδικοί αναμένουν έλλειψη τσιπ για άλλους έξι μήνες, ενδεχόμενο που είναι πιθανό να επηρεάσει τα κέρδη των αυτοκινητοβιομηχανιών και άλλων εταιρειών. "Είναι ασυνήθιστο για πολλούς κατασκευαστές τσιπ να αυξάνουν τις τιμές ταυτόχρονα", σημειώνει η ιστοσελίδα.

Η Renesas, ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής τσιπ αυτοκινήτων στον κόσμο, ζήτησε πρόσφατα από τους πελάτες της να δεχθούν υψηλότερες τιμές για ημιαγωγούς ισχύος, οι οποίοι ελέγχουν την τάση και την οδήγηση αυτοκινήτων. Οι τιμές αυτών των τσιπ θα αυξηθούν αρκετά, έξω οι τιμές διακομιστές και βιομηχανικό εξοπλισμό θα αυξηθούν κατά 10% έως 20% κατά μέσο όρο.

Την ίδια ώρα, Toshiba, η ολλανδική NXP και η ελβετική STMicroelectronics αναφέρουν  ότι οι πελάτες πληρώνουν περίπου 10% έως 20% περισσότερο για την προμήθεια τσιπ αυτοκινήτων.

Οι κατασκευαστές δεν έχουν αποκαλύψει ποιοι πελάτες υπόκεινται σε υψηλότερες τιμές, ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ αυτές είναι η Denso που σχετίζεται με την Toyota Motor και η Continental της Γερμανίας, προμηθευτής της Volkswagen.