Αρνητική αναθεώρηση ΑΕΠ για το γ' τρίμηνο του 2015 από την ΕΛΣΤΑΤ

Αρνητική αναθεώρηση ΑΕΠ για το γ' τρίμηνο του 2015 από την ΕΛΣΤΑΤ

Σε σημαντική επί τα χείρω αναθεώρηση της ύφεσης για το γ'' τρίμηνο εφέτος προχώρησε η ΕΛΣΤΑΤ και προσδιορίζει τη μείωση του ΑΕΠ σε 1,1% σε ετήσια βάση, αντί της πτώσης κατά 0,4% με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με τη Ελληνική Στατιστική Αρχή, η αναθεώρηση αυτή, από την οποία πλέον προκύπτει ύφεση 0,07% σε μέσα επίπεδα στο εννεάμηνο, είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως, στοιχεία Σεπτεμβρίου για το Ισοζύγιο Πληρωμών) είτε τριμηνιαία (όπως, δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού). 

Παράγοντες της οικονομίας θεωρούν ότι η αναθεώρηση αυτή συνάδει με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για μηδενική ανάπτυξη στο σύνολο του 2015.

Ειδικότερα, με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ μειώθηκε το γ΄τρίμηνο εφέτος κατά 1,1% σε σχέση με το γ΄τρίμηνο 2014, έναντι της αρχικής εκτίμησης (στις 13 Νοεμβρίου) για πτώση 0,4%. Σε σχέση με το β΄ τρίμηνο εφέτος, το ΑΕΠ μειώθηκε 0,9%, από πτώση 0,5% στην πρώτη εκτίμηση.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, μεταξύ γ΄και β΄τριμήνου 2015, προκύπτουν τα εξής:
• Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε 1% και ειδικά των νοικοκυριών μειώθηκε 0,8%.
• Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν 7%.
• Μείωση 7,1% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 1,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 16,1%).
• Μείωση 16,9% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 12,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 31,4%).

Σημειώνεται ότι με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ, παρουσίασε μείωση 0,9% σε ετήσια βάση έναντι της μείωσης 0,1% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ