Αργεντινή: Νέος κεντρικός τραπεζίτης μετά την «βουτιά» του πέσο

Αργεντινή: Νέος κεντρικός τραπεζίτης μετά την «βουτιά» του πέσο

Παραιτήθηκε χθες βράδυ ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής Φεντερίκο Στουρτσενέγκερ ενώ το εθνικό νόμισμα της χώρας, το πέσο, υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

Η Αργεντινή διόρισε τον υπουργό Οικονομικών Λουίς Καπούτο ως νέο πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας. Οι επενδυτές ζητούν από τον νέο πρόεδρο να σχεδιάσει μια στρατηγική για να ξεπεραστεί η ρευστότητα του νομίσματος, καθώς έχει χάσει πάνω από το ένα τέταρτο της αξίας του από το τέλος του Απριλίου, ειδικά μετά και το sell off της Πέμπτης όπου έχασε πάνω από το 6%.

«Τους τελευταίους μήνες διάφοροι παράγοντες έχουν επιδεινώσει την αξιοπιστία μου ως προέδρου της κεντρικής Τράπεζας» ανέφερε ο Στουρτσενέγκερ στην επιστολή παραίτησής του προς τον πρόεδρο της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι. 

Η ανακοίνωση έγινε ύστερα από συνεδρίαση του Μάκρι με τους οικονομικούς του συμβούλους στο προεδρικό μέγαρο στο Μπουένος Άιρες εν μέσω νέας απότομης βουτιάς του πέσο έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Χθες, το νόμισμα της Αργεντινής υποχώρησε κοντά στα 28,20 πέσος έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με την κρατική τράπεζα Banco de la Nacion Argentina.

Από τις αρχές του χρόνου, το νόμισμα της Αργεντινής καταγράφει έντονες διακυμάνσεις και έως τα τέλη Μαΐου το πέσο είχε υποτιμηθεί κατά 32,14%, κάτι που οδήγησε την κυβέρνηση στο να ζητήσει δάνειο 50 δισ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε μια προσπάθεια να σταθεροποιηθεί η οικονομία και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.


Φωτογραφία: AP