Αρχίζουν την αντιστάθμιση κινδύνου οι διαχειριστές κεφαλαίων

Αρχίζουν την αντιστάθμιση κινδύνου οι διαχειριστές κεφαλαίων

Της Μαίρης Βενέτη

dΗ Bank of Αmerica από τις 3 ως 9 Μαΐου πραγματοποίησε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα σε 250 διαχειριστές fund, με συνολικό υπό διαχείριση ενεργητικό 687 δισ.δολάρια.

Το αντικείμενο της έρευνας αφορούσε την κατανομή του χαρτοφυλακίου τους.

Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη η Bank of America Merrill Lynch, το 1/3 των διαχειριστών fund που συμμετείχαν στην εν λόγω έρευνα, δήλωσαν ότι έχουν λάβει τα μέτρα τους σε περίπτωση που οι χρηματαγορές επιταχύνουν την πτώση τους το επόμενο τρίμηνο.

Για την ακρίβεια το ποσοστό των διαχειριστών που αγοράζουν προϊόντα αντιστάθμισης κινδύνου για το χαρτοφυλάκιό τους άγγιξε το 34%, το υψηλότερο από την παγκόσμια κρίση.

Στα λοιπά στοιχεία της έρευνας, οι επενδυτές έχουν διατηρήσει την κατανομή σε ομόλογα στο υψηλό επτά ετών, ήτοι 34% underweight. Ταυτόχρονα όμως η κατανομή σε ρευστό σκαρφάλωσε στο 33% overweight.

H κατανομή του ενεργητικού σε μετοχές υποχώρησε έξι ποσοστιαίες μονάδες στο 11% overweight.

Δεδομένου ότι τα εταιρικά κέρδη σε παγκόσμιο επίπεδο διατηρήθηκαν ακμαία, τα 2/3 αυτών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, ανέφεραν ότι δεν αναμένουν παγκόσμια ύφεση τον επόμενο χρόνο.

Παρά ταύτα, λαμβάνουν θέσεις αντιστάθμισης κινδύνου καθώς εκ των πραγμάτων η σινοαμερικανική διαμάχη που εκφράζεται με βολές δασμών εκατέρωθεν, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο το πρόσφατο ράλι των χρηματιστηρίων.

Όσον αφορά το μετοχικό κομμάτι των χαρτοφυλακίων να αναφέρουμε ότι το 35% των επενδυτών δήλωσαν ότι είχαν θέση long στις αμερικανικές τεχνολογικές μετοχές, -μακράν οι αγαπημένες των traders- ενώ το 16% ήταν short στις ευρωπαϊκές μετοχές, προφανώς συνεπικουρούμενοι από τα macro του τελευταίου τριμήνου.

Πάντως αξιοσημείωτο είναι ότι οι επενδυτές μπορεί να ανησυχούν για τη νέα όξυνση του εμπορικού πολέμου, αλλά οι ανησυχίες τους είναι αρκετά κάτω από τα επίπεδα του περασμένου καλοκαιριού, τουλάχιστον προς το παρόν.

Πόσο εφικτό είναι όμως οι ανησυχίες αυτές να μην αυξηθούν, αν όντως ευσταθούν οι φήμες ότι ο Aμερικανός πρόεδρος αναμένεται να υπογράψει εντός της εβδομάδας εκτελεστικό διάταγμα το οποίο θα απαγορεύει στις εταιρείες στις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό που κρίνεται ότι εγείρει κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια;

Εμμέσως πλην σαφώς «φωτογραφίζει» τον κολοσσό των τηλεπικοινωνιών της Κίνας, Huawei, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση έχει πολλές φορές στο παρελθόν διαμαρτυρηθεί ότι ο εξοπλισμός της Huawei μπορεί χρησιμοποιηθεί στο μέλλον από την κινεζική κυβέρνηση για κατασκοπεία, αν δεν έχει χρησιμοποιηθεί ήδη.

Κίνηση που για να πούμε την αλήθεια ήταν αναμενόμενη μετά τις πρόσφατες προσθέσεις της κινέζικης εταιρείας να αποκαταστήσει την παρουσία της στις ΗΠΑ μέσω επιθετικής διαφημιστικής καμπάνιας τους προσεχείς μήνες.

Αν οι εξελίξεις δρομολογηθούν λοιπόν προς αυτήν την κατεύθυνση, προφανώς και οι ανησυχίες των επενδυτών θα εκτοξευτούν πολύ πάνω από τα επίπεδα του περσινού καλοκαιριού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αγορές.

*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.

Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.