Νέα αύξηση επιτοκίου από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας - Στο 17,75%

Νέα αύξηση επιτοκίου από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας - Στο 17,75%

Σε αύξηση του βασικού επιτοκίου για τρίτη φορά, σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, σε μια ακόμη κίνηση που επιδιώκει να δείξει την πρόθεσή της να αντιμετωπίσει τις πολιτικές πιέσεις και το διψήφιο ποσοστό του πληθωρισμού.

Παράλληλα, σημειώνει πως θα υπάρξει και περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, εάν χρειαστεί. 

Ειδικότερα, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το επιτόκιο στο 17,75% (+125 μονάδες βάσης), τρεις ημέρες έπειτα από την ανακοίνωση ότι ο πληθωρισμός ανήλθε στο 12,15% το Μάιο, με τον δομικό δείκτη να σημειώνει ιστορικό υψηλό και τις τιμές παραγωγού να αυξάνονται πάνω από 20 μονάδες. 

Τις τελευταίες ημέρες, οι προσδοκίες των επενδυτών είχαν ενισχυθεί ως προς μία ακόμη αύξηση του επιτοκίου, ωστόσο κανείς από όσους συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Bloomberg δεν περίμενε αύξηση τέτοιου μεγέθους. 

Μετά την απόφαση, η τουρκική λίρα σημείωσε ράλι 1,8% στις 4,4750 λίρες/δολάριο, ενώ η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 27 μονάδες βάσης στο 14,94%, έχοντας φτάσει στο ιστορικό υψηλό του 15,41% την Τετάρτη. Το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης σημειώνει άνοδο 1,9%.

Εχθές, σε ιστορικό υψηλό βρέθηκε η απόδοση του 3ετούς τουρκικού ομολόγου, με τις αγορές να παρακολουθούν από κοντά τις κινήσεις και τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας. 

Τον προηγούμενο μήνα, η Κεντρική Τράπεζα είχε προχωρήσει σε αύξηση του επιτοκίου κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, στο 16,5%, από 13,5% προηγουμένως.