Απροσδόκητη άνοδος του οικονομικού κλίματος στη Γερμανία τον Ιανουάριο

Απροσδόκητη άνοδος του οικονομικού κλίματος στη Γερμανία τον Ιανουάριο

Απρόσμενη βελτίωση κατέγραψε τον Ιανουάριο ο δείκτης επενδυτικού κλίματος στη Γερμανία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε σήμερα το ινστιτούτο ZEW, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας βελτιώνονται παρά τις εμπορικές διαμάχες και την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η ασθενέστερη ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές, οι εμπορικές διαμάχες που οδηγούνται από τις πολιτικές της Αμερικής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και η πιθανότητα ότι η Βρετανία να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία τον Μάρτιο θέτουν τα φρένα σε εννεαετή περίοδο επέκτασης.

Συγκεκριμένα, στις -15 μονάδες διαμορφώθηκε το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία συγκριτικά με τις - 17,5 τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Zew ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν ότι θα υποχωρήσει περαιτέρω, στις - 18,4 μονάδες.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο δείκτης για τις τρέχουσες συνθήκες υποχώρησε στις 27,5 μονάδες από 45,3 τον προηγούμενο μήνα ενώ η αντίστοιχη δημοσκόπηση του Reuters έκανε λόγο για 43,5 μονάδες.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι το οικονομικό κλίμα του ZEW για τη Γερμανία δεν έχει επιδεινωθεί περαιτέρω λόγω του μεγάλου αριθμού παγκόσμιων οικονομικών κινδύνων», δήλωσε ο Πρόεδρος του ZEW, Αχίμ Βαμμπαχ.

Ο κ. Βαμμπαχ σημείωσε επίσης ότι οι επενδυτές είχαν ήδη μειώσει σημαντικά τις προσδοκίες τους για την οικονομική ανάπτυξη τους τελευταίους μήνες.

«Νέοι, ενδεχομένως αρνητικοί παράγοντες όπως η απόρριψη της συμφωνίας Brexit από τη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων και η σχετικά ασθενής ανάπτυξη στην Κίνα το τελευταίο τρίμηνο του 2018 έχουν ήδη προβλεφθεί», πρόσθεσε.