Apple: Μειώνει 20% την παραγωγή του νέου iPhone SE λόγω περιορισμένης ζήτησης

Apple: Μειώνει 20% την παραγωγή του νέου iPhone SE λόγω περιορισμένης ζήτησης

Η Apple περιορίζει την παραγωγή του νέου της iPhone SE λόγω χαμηλότερης από το αναμενόμενο ζήτησης, ανέφερε η Nikkei Asia τη Δευτέρα.

Η εταιρεία φέρεται να έχει ζητήσει από τους προμηθευτές να μειώσουν την παραγωγή του iPhone SE, του νέου της τηλεφώνου 5G προϋπολογισμού 429 δολαρίων, κατά περίπου 2 εκατομμύρια τεμάχια ή περίπου το 20% των αρχικών παραγγελιών, σύμφωνα με τη Nikkei Asia. Η Apple μείωσε επίσης τις παραγγελίες για AirPods κατά περίπου 10 εκατομμύρια τεμάχια για ολόκληρο το έτος 2022, σύμφωνα με την έκθεση.

Αυτή η μείωση της παραγωγής είναι αντίκτυπο του ουκρανικού πολέμου και των αρνητικών επιπτώσεων του πληθωρισμού στη ζήτηση ηλεκτρονικών ειδών, είπε ο Nikkei.

Το iPhone SE δεν είναι τόσο δημοφιλές όσο τα πιο ακριβά iPhone της Apple. Σύμφωνα με τη Counterpoint Research, η έκδοση 2020 του iPhone SE αντιπροσώπευε το 12% όλων των πωλήσεων iPhone από την κυκλοφορία του μέχρι το 4ο τρίμηνο του 2021.

Αρκετές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της Apple, διέκοψαν τις πωλήσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν επέβαλαν όλες οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή, διαταράσσοντας την αλυσίδα εφοδιασμού και αυξάνοντας τους κινδύνους πληθωρισμού.

Η Apple δε σχολίασε την αναφορά.

Εν τω μεταξύ, η JPMorgan είπε ότι οι πωλήσεις του iPhone SE ενδέχεται να είναι περιορισμένες στην Κίνα, όπου οι αναλυτές είπαν ότι οι χρόνοι παράδοσης έχουν επεκταθεί και η παραλαβή από το κατάστημα δεν είναι διαθέσιμη λόγω του lockdown.

Το iPhone SE κυκλοφόρησε στις 18 Μαρτίου. Ενώ διατίθεται στην αγορά ως οικονομικό προϊόν, η τιμή του συγκεκριμένου iPhone είναι 429 δολάρια, πιο ακριβό, δηλαδή, από το μοντέλο που κυκλοφόρησε η Apple το 2020, με τιμή 399 δολάρια.

Το μερίδιο αγοράς smartphone της Apple στην Κίνα έφτασε σε υψηλό ρεκόρ το τέταρτο τρίμηνο του 2021, με τον κατασκευαστή iPhone να ανακτά την πρώτη θέση στη χώρα για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια.

Η JPMorgan προειδοποίησε για κίνδυνο ανταγωνισμού με τοπικούς παίκτες στην Κίνα και την Ινδία που βρίσκονται σε καλύτερη τοποθεσία και έχουν μεγαλύτερη μόχλευση στην αγορά. Οι τοπικοί δασμοί θα μπορούσαν επίσης να βλάψουν την ικανότητα της Apple να ανταγωνίζεται σε αυτές τις διεθνείς αγορές, δήλωσε η JPMorgan.