Απών το κράτος από τις νησιωτικές περιοχές. Οι φορολογούμενοι στο έλεος του…taxis

Απών το κράτος από τις νησιωτικές περιοχές. Οι φορολογούμενοι στο έλεος του…taxis

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Οι καταργήσεις εφοριών σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας ανέδειξαν σημαντικά προβλήματα. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι οι φορολογούμενοι δυσκολεύονται με το ηλεκτρονικό σύστημα taxis το οποίο οδεύει προς το τέλος του καθώς θεωρείται ήδη σκουριασμένο, ενώ τα κέντρα εξυπηρέτησης φορολογούμενων φαίνεται ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν καθόλου τους πολίτες στα προβλήματα που ανακύπτουν διαρκώς.

Μάλιστα σε περιοχές που η πρόσβαση σε κάποια κοντινή εφορία μπορεί να είναι ανέφικτη εξαιτίας των καιρικών συνθηκών τα προβλήματα γιγαντώνονται και δυστυχώς πολλοί φορολογούμενοι αναγκάζονται να πληρώνουν πρόστιμα λόγω της κρατικής απουσίας.

Οι ανωτέρω λόγοι ανάγκασαν τη Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να συστήσει κλιμάκια εφοριακών που ταξιδεύουν στις άγονες νησιωτικές περιοχές που όχι μόνο δεν υπάρχουν εφορίες αλλά και λογιστές.

Οι φορολογούμενοι κατάφεραν να συμψηφίσουν τις οφειλές, να ενταχθούν στη ρύθμιση των 12 δόσεων και να εκφράσουν τα παράπονα τους, όπως για παράδειγμα  για τα τουρκικά τουριστικά σκάφη που ανταγωνίζονται του Έλληνες νησιώτες. Κάποιοι μάλιστα εξέφρασαν τις διαμαρτυρίες τους για τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν από τη φορολογική διοίκηση  καθώς καθυστέρησαν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους.

Όπως είπαν οι λογιστές τους είναι στα μεγαλύτερα νησιά και η πρόσβαση σε αυτά δεν είναι πάντα εύκολη. Ειδικότερα στις επισκέψεις διαπιστώθηκαν και επιλύθηκαν σημαντικά προβλήματα όπως αυτά καταγράφονται παρακάτω

Επίσκεψη στην Πάτμο: Η συγκέντρωση έγινε στο χώρο εκδηλώσεων του Δήμου Πάτμου, με προσέλευση περίπου 35 ατόμων. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα εξής:

- Δυσκολία μετακίνησης στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Κω.

- Δυσχέρεια στις μεταβιβάσεις ακινήτων λόγω διοικητικής αρμοδιότητας του νησιού στη Μονή Πάτμου και όχι στο Ελληνικό Δημόσιο.

- Οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών επαγγελματικών σκαφών της περιοχής για αγορά ναυτιλιακού πετρελαίου, η οποία πραγματοποιείται κατ' αποκλειστικότητα στα νησιά της Καλύμνου και της Σάμου και δεν απαλλάσσεται φορολογικά το κόστος της μετακίνησης. Προτείνεται από την Φ.Π.Π., η ένταξη του εν λόγω μεταφορικού κόστους στο απαλλασσόμενο καθεστώς από την Τελωνειακή Διοίκηση.

 - Διαμαρτυρία κατοίκων για σκάφη Τουρκικής προέλευσης, που πραγματοποιούν εκδρομές αναψυχής στα γύρω νησιά και ανταγωνίζονται τους Έλληνες νησιώτες. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης απαντήθηκαν πολλά ερωτήματα και επιλύθηκαν θέματα σχετικά με οφειλές ΕΝΦΙΑ, Φ.Π.Α., ρυθμίσεις οφειλών και εκκρεμότητες φορολογούμενων.

Επίσκεψη στους Λειψούς. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Λειψών, όπου συγκεντρώθηκαν 45 άτομα. Αρκετοί κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν για την επιβολή προστίμου (άρθ. 54 Ν.4174/2013), λόγω καθυστερήσεων στην υποβολή δηλώσεων, εξαιτίας της δυσκολίας μετακίνησης των φορολογουμένων προς του λογιστές τους, που έχουν έδρα στη Λέρο.

Στη συνάντηση δόθηκαν επεξηγήσεις για τη διαδικασία σχετικά με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φόρου εισοδήματος (συμπλήρωση κωδικών 075-076 που αφορούν απόσβεση Δημοσίου Χρέους), χορηγήθηκαν Αποδεικτικά Φορολογικής Ενημερότητας και εκτυπώθηκαν πίνακες χρεών, ταυτότητες οφειλών, εκκαθαριστικά σημειώματα, καθώς και καταστάσεις περιουσιακής κατάστασης (Ε9). Τέλος, απαντήθηκαν ερωτήματα σχετικά με τη  μεταβίβαση ερασιτεχνικών σκαφών.

 Επίσκεψη στο Αγαθονήσι. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του νησιού, όπου συγκεντρώθηκαν 25 άτομα. Kατά τη διάρκεια της συνάντησης δόθηκαν κατευθύνσεις ως προς την είσπραξη αχρεωστήτως καταβληθέντος Φ.Π.Α. σε ιδιοκτήτες σκαφών και χορηγήθηκαν έντυπα και βεβαιώσεις ασφαλιστικών ταμείων σε φορολογούμενους. Οι κάτοικοι του ακριτικού νησιού επεσήμαναν το ζήτημα της δύσκολης, χρονοβόρας και υψηλού κόστους μετακίνησής τους στο νησί της Κω, όπου βρίσκεται η Δ.Ο.Υ. υπαγωγής τους.

 Επίσκεψη στη Χάλκη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του νησιού, όπου συγκεντρώθηκαν 25 άτομα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης:

-τυπώθηκαν καταστάσεις χρεών, ταυτότητες οφειλών και εκκαθαριστικά φορολογικών δηλώσεων,

- δόθηκαν επεξηγήσεις για τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών,

- εκτελέσθηκαν και  συμψηφισμοί χρεών.