Απώλειες 7% για την Apple παρά τα ισχυρά κέρδη τριμήνου

Απώλειες 7% για την Apple παρά τα ισχυρά κέρδη τριμήνου

Απώλειες που ξεπέρασαν το 7% κατέγραψε χθες η μετοχή της Apple στην Wall Street παρά το γεγονός ότι τα κέρδη που ανακοίνωσε για το δ'' τρίμηνο του έτους ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Τα αίτια της πτώσης αυτής εντοπίζονται στο ότι αφενός η εταιρεία εμφανίστηκε διστακτική στις προβλέψεις της για την κρίσιμη εορταστική περίοδο, και αφετέρου στην απόφασή της να μην ανακοινώνει στο εξής στοιχεία για τον όγκο πωλήσεων των iPhones.

Ο διευθύνων σύμβουλος Τιμ Κουκ προειδοποίησε ότι το τρέχον τρίμηνο, που περιλαμβάνει τις διακοπές των Χριστουγέννων, οι επιδόσεις της Apple θα είναι κατώτερες των προσδοκιών της Wall Street, αποδίδοντας την εκτίμηση αυτή στην αδυναμία των αναδυόμενων αγορών και τις αρνητικές επιπτώσεις από τις διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Ο Κουκ προσδιόρισε ως πιο αδύναμες αγορές την Βραζιλία, την Ινδία, τη Ρωσία και την Τουρκία.

Έτσι λοιπόν, για το τελευταίο τρίμηνο του έτους η Apple αναμένει έσοδα 89-93 δισ. δολαρίων, την ώρα που οι αναλυτές της Refinitiv περίμεναν πως θα φθάσει τα 92,9 δισ. δολ. την περίοδο των εορτών.

Επίσης, ο επικεφαλής της Apple θεωρεί πως ο αριθμός των συσκευών που πωλούνται δεν έχει πια τόση σημασία, από τη στιγμή, που πολλές εξ αυτών περιλαμβάνουν συνδρομητικές υπηρεσίες όπως η Apple Μusic. Eπομένως θέλει οι αναλυτές να εστιάζουν περισσότερο στα στοιχεία για το ύψος των εσόδων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο τεχνολογικός κολοσσός, τα κέρδη της ανήλθαν σε 14,1 δισ. δολάρια ή 2,91 δολάρια ανά μετοχή, έναντι εκτιμήσεων αναλυτών για 2,78 δολ/μετοχή. (Από 10,7 δισ. δολάρια ή 2,07 δισ. δολάρια/μετοχή το αντίστοιχο περυσινό διάστημα).

Τα έσοδά της ανήλθαν σε 62,9 δισ. (από 52,58 δισ. δολάρια πέρυσι) έναντι προβλέψεων για 61,57 δισ. δολάρια.

Η Apple πούλησε 46,89 δισ. iPhone με έσοδα 37,2 δισ. δολάρια (έναντι 47,5 δισ. iPhone και 35,6 σι. δολαρίων που προσδοκούσαν αναλυτές).

Η μέση τιμή των iPhone κυμάνθηκε στα 793 δολάρια, έναντι 750,78 δολ. που υπολόγιζε η εταιρεία αναλύσεων FactSet and StreetAccount.

Σε συνέντευξη του στο Reuters, ο Τιμ Κουκ τόνισε ότι η εταιρεία είναι ικανοποιημένη από την επίδοση στην Κίνα, όπου τα έσοδα αυξήθηκαν 16%, φτάνοντας τα 11,4 δισ. δολάρια και πρόσθεσε ότι ήταν το πέμπτο συνεχές τρίμηνο που η εταιρεία είχε διψήφια ανάπτυξη στην χώρα της Ασίας.