Αποκωδικοποιώντας την αναφορά της κ. Yellen σχετικά με την απασχόληση

Αποκωδικοποιώντας την αναφορά της κ. Yellen σχετικά με την απασχόληση

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Στην χθεσινή της συνέντευξη η κ. Janet Yellen δήλωσε πως παραμένουν κάποιες αδυναμίες στην αγορά εργασίας. Κατά τους προηγούμενους μήνες σε δηλώσεις τους διάφορα μέλη της FED αναφέρονταν συχνά στην αγορά εργασίας.

Για ποιο λόγο όμως, αφού η ανεργία έπειτα από τα υψηλά επίπεδα του 10% τον Οκτώβριο του 2009, βρέθηκε στο 5% τον Νοέμβριο του 2015;

Παρατηρώντας κάπως προσεκτικότερα την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, θα διαπιστώσουμε πως μόνο τυχαίες δεν είναι οι αναφορές των ιθυνόντων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Γνωρίζουν πολύ καλά πως για να επιτευχθεί περαιτέρω ανάπτυξη, καθώς και ο στόχος για πληθωρισμό κοντά στο 2%, χρειάζεται να βελτιωθεί η αγορά εργασίας.

Βλέποντας το παρακάτω γράφημα, διαπιστώνουμε πως το 47,1% των ηλικιών μεταξύ 25-34 ετών έχουν λιγότερα ή καθόλου από 1.000 δολάρια αποταμιευμένα, ενώ στις ηλικίες μεταξύ 18-24 το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 57,6%. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό οι ηλικίες αυτές (που ως επί το πλείστον καταναλώνουν περισσότερο από κάθε άλλη ηλικία) με περιορισμένες ή καθόλου αποταμιεύσεις περιορίζουν στο ελάχιστο την κατανάλωση τους.

Πηγή γραφήματος: howmuch.net

Η προσοχή όμως της FED, όταν μιλάει για την απασχόληση, αφορά την αύξηση της πλήρους απασχόλησης (full time) με παράλληλη μείωση της μερικής (part time) στα προ κρίσης επίπεδα.

Στο παρακάτω γράφημα βλέπουμε την ανισότητα μεταξύ πλήρους και μερικής απασχόλησης από την κρίση του 2008 κι έπειτα. Με την ύφεση του 2008 στις ΗΠΑ η μερική απασχόληση αυξήθηκε κατακόρυφα, για αρχίσει να μειώνεται σταδιακά από το 2012 και μετά.

 

Πηγή γραφήματος: Fred graph

Φυσικά και ο στόχος για πληθωρισμό κοντά στο 2% μόνο τυχαίος δεν είναι, αφού δίνει σε αυτά τα επίπεδα την δυνατότητα αναθέρμανσης της οικονομίας, την αύξηση της κατανάλωσης και κυρίως την αύξηση του ωρομισθίου.

Τον προηγούμενο μήνα τα συνδικάτα στις ΗΠΑ απαιτούσαν την αύξηση του ωρομισθίου από $7,25 που είναι σήμερα στα $15 (βλ. παρακάτω γράφημα). Παρότι το ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 23,9% (Ιούλιος 2007) από τα προ κρίσης επίπεδα, τα συνδικάτα διεκδικούν κι άλλες αυξήσεις στο ωρομίσθιο. Κι αυτό είναι λογικό, καθώς η αποταμίευση ακολουθεί φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια με την παράλληλη αύξηση του κόστους ζωής.

 
Πηγή γραφήματος: Fred graph

Οι υπεύθυνοι άσκησης της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ γνωρίζουν καλά πως, ενισχύοντας την απασχόληση θα τονώσουν την κατανάλωση και, θα ενισχύσουν περαιτέρω την οικονομία, αφού πλέον θα υπάρχουν περισσότερες δουλειές για όλους και καλύτερα αμειβόμενες.

Προφανώς και περιμένουν ενίσχυση των άμεσων ξένων επενδύσεων, αφού την χθεσινή τους απόφαση την χαρακτήρισαν ως εμπιστοσύνη στην αμερικανική οικονομία (κλείνοντας το μάτι στους ξένους επενδυτές), αφήνοντας τις υπόλοιπες χώρες ανά τον κόσμο (και ιδίως τις ευρωπαϊκές) στα χαμηλά επιτόκια και τα χρέη.