Χρ. Σταϊκούρας για Moody s: Αποκαθίσταται η κανονικότητα στο τραπεζικό σύστημα

Αποκαθίσταται η κανονικότητα στο τραπεζικό σύστημα

«Η κανονικότητα στο τραπεζικό σύστημα σταδιακά αποκαθίσταται», δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας μετά την ανακοίνωση της Moody’ s η οποία προχώρησε στην αναβάθμιση του ανώτατου ορίου δυνητικής διαβάθμισης των καταθέσεων σε εγχώριο και ξένο νόμισμα σε «Baa1» από «Β1» προηγουμένως.

Στην ευρωπαϊκή κανονικότητα επιστρέφουν οι ελληνικές τράπεζες σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων, μετά την περιπέτεια με τα capital controls. Η Moody’ s επαναφέρει τα ίδια κριτήρια για τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες που ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς μέχρι χθες η Ελλάδα αποτελούσε μοναδική εξαίρεση εξαιτίας των κεφαλαιακών περιορισμών που επιβλήθηκαν το καλοκαίρι του 2015 και διήρκεσαν έως το 2019.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, «το ανώτατο όριο δυνητικής διαβάθμισης των καταθέσεων βελτιώνεται, από τον οίκο Moody's, κατά 6 βαθμίδες, επανερχόμενο στα κανονικά επίπεδα, κατ' αναλογία με αυτά των ευρωπαϊκών τραπεζών».

Και πρόσθεσε: «Αυτό αποτυπώνει τη σταδιακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα μας, καθώς και τις προσπάθειες των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων να ανακάμψουν, αφήνοντας πίσω τους μία περίοδο αστάθειας, όπως είχε διαμορφωθεί μετά την επιβολή των capital conrtols.

Παράλληλα, επιβεβαιώνει την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας, πιστοποιώντας τη σταδιακή επάνοδό της σε ένα περιβάλλον ασφάλειας για τους διεθνείς επενδυτές».