Απογοήτευση για τη χρηματιστηριακή πρεμιέρα της Xiaomi

Απογοήτευση για τη χρηματιστηριακή πρεμιέρα της Xiaomi

Μπορεί η κινεζική εταιρεία να είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphones στον κόσμο, όμως το γεγονός αυτό δεν φάνηκε να εντυπωσιάζει τους επενδυτές οι οποίοι «έσπρωξαν» τη μετοχή της κάτω από την τιμή της αρχικής δημόσιας εγγραφής.

Συγκεκριμένα, σήμερα Δευτέρα, κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ η μετοχή της Xiaomi βρέθηκε να υποχωρεί έως και 5,9% από την τιμή της αρχικής δημόσιας εγγραφή, η οποία είχε οριστεί ήδη στο χαμηλό των 2,17 δολαρίων.

Έτσι η κινεζική εταιρεία κατάφερε να αντλήσει μόλις 4,7 δισ. δολάρια, δηλαδή λίγο περισσότερο από το 50% του ποσού, με την κεφαλαιοποίησή της να ανέρχεται πλέον στα 54 δισ. δολαρίων έναντι προσδοκιών για 100 δισ. δολάρια, στα οποία προσδοκούσαν στελέχη της με δηλώσεις που είχαν κάνει νωρίτερα μέσα στο έτος,

Αναλυτέ θεωρούν ότι η χρηματιστηριακή «αποτυχία» της Xiaomi θεωρούνται αποτέλεσμα δύο παραγόντων: αφενός τους κορεσμού που υπάρχει στην παγκόσμια αγορά smartphones αφετέρου στην κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ, που έχουν πλήξει σημαντικά τις κινεζικές εταιρείας τεχνολογίας.